Zbieżność szeregu

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Zbieżność szeregu

Post autor: enta »

Zbadać zbieżność szeregu\( \sum_{n=1}^{ \infty } \frac{1}{2n-1} \)
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregu

Post autor: grdv10 »

Szereg rozbieżny - kryterium porównawcze: Skoro \(2n-1\leqslant 2n\), to\[0\leqslant\frac{1}{2n}\leqslant\frac{1}{2n-1},\] a szereg\[\sum_{n=1}^{\infty}\frac{1}{2n}\]jest rozbieżny (gdyby był zbieżny, to zbieżny byłby też szereg harmoniczny).

Można też skorzystać z kryterium ilorazowego biorąc\[a_n=\frac{1}{2n-1}\quad\text{oraz}\quad b_n=\frac{1}{n}.\]Mamy\[\lim\limits_{n\to\infty}\frac{a_n}{b_n}=\frac{1}{2}>0,\] a szereg harmoniczny jest rozbieżny, to i wyjściowy szereg jest rozbieżny.
enta
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 619
Rejestracja: 18 mar 2018, 13:33
Podziękowania: 206 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregu

Post autor: enta »

Ok dzięki a mam pytanie jeżeli granica wychodzi >0 w kryterium ilorazowym to oznacza że szereg jest rozbieżny?
grdv10
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1039
Rejestracja: 04 sty 2020, 12:47
Podziękowania: 9 razy
Otrzymane podziękowania: 388 razy
Płeć:

Re: Zbieżność szeregu

Post autor: grdv10 »

enta pisze: 11 sty 2022, 20:58 Ok dzięki a mam pytanie jeżeli granica wychodzi >0 w kryterium ilorazowym to oznacza że szereg jest rozbieżny?
Nie. Oznacza, że albo oba szeregi są zbieżne, albo oba szeregi są rozbieżne. Dlatego porównujemy zawsze z szeregiem, o którym już wiemy skądś, że jest zbieżny (rozbieżny). Spróbuj np.\[\sum_{n=1}^{\infty}\frac{n^2+3}{n^4+1}\]i porównaj z \(\frac{1}{n^2}\).
ODPOWIEDZ