Witam!
Zbytnio nie rozumiem tych trzech zadań i prosiłbym o pomoc w wytłumaczeniu mi ich!
Pozdrawiam
Planimetria
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3549
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1952 razy
Re: Planimetria
1.
\(\alpha=180^\circ-100^\circ-50^\circ=\ldots\) jako miara kąta naprzemianległego wewnętrznie
\(\beta=32^\circ\) jako miara kąta wpisanego opartego na tym samym łuku
\(\gamma=180^\circ-90^\circ-32^\circ=\ldots\), bo \(|\angle DCB|=90^\circ\) jako miara kąta wpisanego opartego na półokręgu
Na 2. i 3. są bezpośrednie wzory... policzę, jak przepiszesz treści zadań
Pozdrawiam
\(\alpha=180^\circ-100^\circ-50^\circ=\ldots\) jako miara kąta naprzemianległego wewnętrznie
\(\beta=32^\circ\) jako miara kąta wpisanego opartego na tym samym łuku
\(\gamma=180^\circ-90^\circ-32^\circ=\ldots\), bo \(|\angle DCB|=90^\circ\) jako miara kąta wpisanego opartego na półokręgu
Na 2. i 3. są bezpośrednie wzory... policzę, jak przepiszesz treści zadań
Pozdrawiam
Re: Planimetria
No dobrze, przepiszę treści zadań.
2. Oblicz długość łuku okręgu o promieniu \(r = 6\), wyznaczonego przez kąt środkowy \(\alpha= 258^\circ\)
3. Oblicz pole wycinka koła o promieniu \(r = 9\), wyznaczonego przez kąt \(\alpha= 216^\circ\)
2. Oblicz długość łuku okręgu o promieniu \(r = 6\), wyznaczonego przez kąt środkowy \(\alpha= 258^\circ\)
3. Oblicz pole wycinka koła o promieniu \(r = 9\), wyznaczonego przez kąt \(\alpha= 216^\circ\)
Ostatnio zmieniony 10 sty 2022, 21:49 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
Powód: Poprawa tematu i wiadomości, cała "matematyka" w kodzie i [tex] [/tex]
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Planimetria
\(l=2\pi r\cdot\frac{\alpha}{360^{\circ}}\\
l=2\pi\cdot 6\cdot\frac{258}{360}\\
l=8,6\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Planimetria
\(P=\pi r^2\cdot\frac{\alpha}{360^{\circ}}\\
P=\pi\cdot 9^2\cdot\frac{216}{360}\\
P=48,6\pi\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę