procenty w zadaniu

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

procenty w zadaniu

Post autor: celia11 »

proszę o pomoc w rozwiązaniu:

Wśród pasażerów jadących z Marcinowic do Gosicina przez Zosino 20% miało bilety ulgowe. W zosinie wysiadło 40 osób w tym 6 z iletami ulgowymi. Do Gosicina dojachali pwszyscy pozostali, w tym 30% z biletami ulgowymi. Ile osób rozpoczęło podróż w Marcinowwicach?

dziękuję
irena
Guru
Guru
Posty: 22300
Rejestracja: 10 paź 2009, 19:08
Otrzymane podziękowania: 9858 razy
Płeć:

Post autor: irena »

x- ilość osób rozpoczynających podróż
\(0,3(x-40)=0,2x-6\\3(x-40)=2x-60\\3x-120=2x-60\\x=60\)
celia11
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1860
Rejestracja: 22 lut 2009, 15:26
Podziękowania: 341 razy
Otrzymane podziękowania: 5 razy

Post autor: celia11 »

bardzo dziękuję
ODPOWIEDZ