Zad 1
Obliczyć czułość woltomierza o następujących parametrach: klasa dokładności 0,2, błąd dopuszczalny 0,3V, długość całkowita podziałki 100mm, długość działki elementarnej 2 mm.
Zad 2
Wyznaczyć graniczny dopuszczalny błąd amperomierza o klasie dokładności 0,4, czułości 0,2mm/A, długości całkowitej skali pomiarowej 150mm, oraz długości działki elementarnej 2mm.
Zad 3
Szybkościomierz w samochodzie posiada podziałkę złożoną z 24 działki elementarne o długości 2,5 mm każda , jego czułość wynosi 0,25 mm x h/ km a klasa jego dokładności wynosi 1,5. Obliczyć graniczny dopuszczalny błąd szybkościomierza.
Metrologia 3 zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Metrologia 3 zadania
Na to są odpowiednie wzory w podręczniku z metrologii, wystarczy podstawić.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Metrologia 3 zadania
Podpowiedzcie czy zadania są poprawnie rozwiązane
zad.1
Z = ∆g *100 / kl = 0,3V *100 / 0,2 = 150V
C= Z/ n = 150V / n = 3V/ dz
Czułość woltomierza wynosi 3V / dz
2.
Z = C*n
Z= 0,2mm/A * 75 = 15mm / A
∆gr = kl *Z / 100
∆gr = 0,4 *15mm/A / 100 = 0,06mm/ A
3.
C= z/n --> z = C*n
z= 0,25 mm*h/ km * 24 = 6 mm x h/ km
∆gr = kl *\z / 100
∆gr = 1,5 *6 mm*h/ km / 100 =0,09 mm x h/ km
zad.1
Z = ∆g *100 / kl = 0,3V *100 / 0,2 = 150V
C= Z/ n = 150V / n = 3V/ dz
Czułość woltomierza wynosi 3V / dz
2.
Z = C*n
Z= 0,2mm/A * 75 = 15mm / A
∆gr = kl *Z / 100
∆gr = 0,4 *15mm/A / 100 = 0,06mm/ A
3.
C= z/n --> z = C*n
z= 0,25 mm*h/ km * 24 = 6 mm x h/ km
∆gr = kl *\z / 100
∆gr = 1,5 *6 mm*h/ km / 100 =0,09 mm x h/ km
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Metrologia 3 zadania
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl