Dla obwodu prądu stałego - oblicz rozpływ prądów i rozkład.
\(E_1, V = 50\\
R_1, \Omega = 40\\
R_2, \Omega = 40\\
R_3, \Omega = 40\\
R_4, \Omega = 40\\
R_5, \Omega = 40\\
R_6, \Omega = 40\)
Obliczenia nie wiem czy dobrze: [ciach]
Prąd stały - zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 21 gru 2021, 22:31
- Płeć:
Prąd stały - zadanie
Ostatnio zmieniony 21 gru 2021, 23:29 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex], załączyłem rysunek, usunąłem skany rachunków
Powód: poprawa wiadomości, cała matematyka w [tex] [/tex], załączyłem rysunek, usunąłem skany rachunków
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prąd stały - zadanie
Nie wiem czy twoje obliczenia były dobre, bo zniknęły
Rozwiązując układ Cramera:
\(\begin{cases}16I_1 +4I_2 +4I_3 =5\\4I_1 + 4I_2 +8I_3 =5 \\ 4I_1 +*I_2 + 4I_3 = 5 \end{cases}\)
mi wyszło:
\(\begin{cases}I_1 = \frac{1}{8} \ A \\I_2 = \frac{3}{8}\ A \\ I_3 = \frac{3}{8} \ A \end{cases}\)
oraz \(I_5 = I_2 + I_3 = \frac{3}{4} \ A\)
co możesz sprawdzić tutaj
Rozwiązując układ Cramera:
\(\begin{cases}16I_1 +4I_2 +4I_3 =5\\4I_1 + 4I_2 +8I_3 =5 \\ 4I_1 +*I_2 + 4I_3 = 5 \end{cases}\)
mi wyszło:
\(\begin{cases}I_1 = \frac{1}{8} \ A \\I_2 = \frac{3}{8}\ A \\ I_3 = \frac{3}{8} \ A \end{cases}\)
oraz \(I_5 = I_2 + I_3 = \frac{3}{4} \ A\)
co możesz sprawdzić tutaj
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 21 gru 2021, 22:31
- Płeć:
Re: Prąd stały - zadanie
Robiłem to metodą przekształcania obwodu.
\(
R35 = (R3*R5) / (R3+R5) = 20\\
R435 = (R4*R35) / (R4+R35) = 1,33\\
R1435 = (R1*R435) / (R1+R435) = 9,98\\
R26 = (R2*R6) / (R2+R6) = 20\\
I = I4 + I1 Rz=R1435+R26 Rz = 63,28\\
I4 = E/Rz = 50/63,28 = 0,79 \\
I4=I1\\
U4 = I4 * R1435 = 7,88\\
U1 = I4 * R26 = 15,8
\)
\(
R35 = (R3*R5) / (R3+R5) = 20\\
R435 = (R4*R35) / (R4+R35) = 1,33\\
R1435 = (R1*R435) / (R1+R435) = 9,98\\
R26 = (R2*R6) / (R2+R6) = 20\\
I = I4 + I1 Rz=R1435+R26 Rz = 63,28\\
I4 = E/Rz = 50/63,28 = 0,79 \\
I4=I1\\
U4 = I4 * R1435 = 7,88\\
U1 = I4 * R26 = 15,8
\)
Ostatnio zmieniony 23 gru 2021, 18:48 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu; nowa linia: \\ , załączyłem obrazek
Powód: poprawa kodu; nowa linia: \\ , załączyłem obrazek
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prąd stały - zadanie
Nie rozumiem twojej metody
zobacz do jakiej bzdury doszedłeś
rozwiąż 3 oczka za pomocą II prawa Kirchhoffa.
zobacz do jakiej bzdury doszedłeś
przecież to niemożliwe
rozwiąż 3 oczka za pomocą II prawa Kirchhoffa.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Witam na forum
- Posty: 4
- Rejestracja: 21 gru 2021, 22:31
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Prąd stały - zadanie
Czyli to samo, co podałem 23.12
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl