Elektroliza4
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 377
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Elektroliza4
Jakie masy Cu i CI wydzielą się na elektrodach podczas elektrolizy roztworu CuCI prądem o natężeniu 1A w czasie 0,5 godz.?
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Elektroliza4
Z I prawa elektrolizy Faradaya
\(m_{Cu} = \frac{\mu_{Cu} It}{F} \approx 1,2\ g\)
\(m_{Cl} = \frac{\mu_{Cl} It}{F} \approx 0,7\ g\)
\(m_{Cu} = \frac{\mu_{Cu} It}{F} \approx 1,2\ g\)
\(m_{Cl} = \frac{\mu_{Cl} It}{F} \approx 0,7\ g\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl