Elektroliza2
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 377
- Rejestracja: 31 maja 2019, 19:32
- Podziękowania: 346 razy
- Otrzymane podziękowania: 95 razy
Elektroliza2
Podczas elektrolizy H2SO4 moc prądu wynosiła P = 96,5 W. Jaki był opór elektrolitu jeżeli w ciągu 40 min. wydzieliło się 0,4 g wodoru?
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Elektroliza2
Dysocjacja \(H_2SO_4 \iff 2H^+ + SO_4^{-2}\)
Podczas elektrolizy jednowartościowy wodór wydziela się na katodzie.
\(\mu_H = 1\ \frac{g}{mol}\), \(t= 40\ min = 2400\ s\), \(F = 96\ 500 \ \frac{C}{mol}\)
I prawo Faradaya: \(m =kq\), gdzie \(k = \frac{\mu_h}{wF} = \frac{1\frac{g}{mol}}{1\cdot 96\ 500\frac{C}{mol}}\)
moc prądu \(P =UI=I^2R \So R =\frac{P}{I^2}\), gdzie \(I =\frac{q}{t}\)
i po podstawieniu \(R=P(\frac{\mu_H t}{mF})^2 \approx 0,37\ \Omega\)
Podczas elektrolizy jednowartościowy wodór wydziela się na katodzie.
\(\mu_H = 1\ \frac{g}{mol}\), \(t= 40\ min = 2400\ s\), \(F = 96\ 500 \ \frac{C}{mol}\)
I prawo Faradaya: \(m =kq\), gdzie \(k = \frac{\mu_h}{wF} = \frac{1\frac{g}{mol}}{1\cdot 96\ 500\frac{C}{mol}}\)
moc prądu \(P =UI=I^2R \So R =\frac{P}{I^2}\), gdzie \(I =\frac{q}{t}\)
i po podstawieniu \(R=P(\frac{\mu_H t}{mF})^2 \approx 0,37\ \Omega\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl