Hiperbola

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
cheruille
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 49
Rejestracja: 21 mar 2021, 23:20
Podziękowania: 36 razy
Płeć:

Hiperbola

Post autor: cheruille »

Znajdź osie, współrzędne ognisk, mimośród i równania asymptot hiperboli o równaniu: \(16x^2-9y^2=144\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Hiperbola

Post autor: Jerry »

\(16x^2-9y^2=144\quad|:144\\
{x^2\over3^2}-{y^2\over4^2}=1\)
Zatem \(\begin{cases}a=3\\ b=4\end{cases}\) i wzory

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ