Dynamika

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Polak212
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 gru 2021, 18:38
Płeć:

Dynamika

Post autor: Polak212 »

1.Kula karabinowa wylatuje z lufy o długości l=80cm z prędkością v= 800m/sek; jaka jest masa kuli, jeżeli siła wybuchu p= 6 . 10^8 dyn?

2. Jaką prędkość początkowa należy nadać ciału zsuwającemu się wzdłuż równi pochyłej o wysokości h= 80cm i nachylonej do poziomu pod kątem a= 45, aby dotknęło podstawy równi w tej samej chwili, co drugie ciało swobodnie spadające z tej samej wysokości?
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dynamika

Post autor: korki_fizyka »

1. A cóż to ma być ta "siła wybuchu" ? Pewnie należy skorzystać z \(F=\frac{dp}{dt}\).
2. Podstaw czas spadania z wysokości h do wzoru na drogę i prędkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Polak212
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 2
Rejestracja: 10 gru 2021, 18:38
Płeć:

Re: Dynamika

Post autor: Polak212 »

korki_fizyka pisze: 10 gru 2021, 19:59 1. A cóż to ma być ta "siła wybuchu" ? Pewnie należy skorzystać z \(F=\frac{dp}{dt}\).
2. Podstaw czas spadania z wysokości h do wzoru na drogę i prędkość w ruchu jednostajnie przyspieszonym.
Tak było w książce, sam nie wiem jak te zadania rozwiązać
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dynamika

Post autor: korki_fizyka »

To książka z połowy zeszłego stulecia. Zapewne ktoś, kto dał ci te zadania chciałby żebyś zajrzał do starszych podręczników. Skorzystaj ze wskazówek, które ci dałem.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ