Całka nieoznaczona

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
user656
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 27 maja 2019, 18:30
Podziękowania: 19 razy

Całka nieoznaczona

Post autor: user656 »

Jak dokończyć liczenie takiej całki? Zacząłem metodą podstawiania, ale nie wiem niestety jakiego muszę dalej użyć wzoru.

\( \int_{}^{} \frac{x}{\sqrt{2+2x^2} }dx \)

\(t=2x^2\)
\(dt=4xdx\)
\( \frac{dt}{4}=xdx \)

\(= \int_{}^{} \frac{1}{ \sqrt{2+t} }* \frac{1}{4} dt = \frac{1}{4} \int_{}^{} \frac{1}{\sqrt{2+t}}dt = ... \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Całka nieoznaczona

Post autor: Jerry »

user656 pisze: 08 gru 2021, 16:38 \(t=2x^2\)
Czemu nie
\(t=2+2x^2\)
:?:

Pozdrawiam
user656
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 24
Rejestracja: 27 maja 2019, 18:30
Podziękowania: 19 razy

Re: Całka nieoznaczona

Post autor: user656 »

Jerry pisze: 08 gru 2021, 17:19
user656 pisze: 08 gru 2021, 16:38 \(t=2x^2\)
Czemu nie
\(t=2+2x^2\)
:?:

Pozdrawiam
Wyszła mi taka postać i nie wiem za bardzo jak mogę to przekształcić :? :
\(t=2+2x^2\)
\(dt=4xdx\)
\( \frac{dt}{4} = xdx \)
\( \int_{}^{} \frac{1}{ \sqrt{t}}* \frac{1}{4}dt= \frac{1}{4} \int_{}^{} \frac{1}{ \sqrt{t} }dt \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Całka nieoznaczona

Post autor: panb »

\( \frac{1}{ \sqrt{t} } =t^{- \frac{1}{2} }\)
ODPOWIEDZ