Obliczyć granicę funkcji

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Iliasz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 09 kwie 2021, 10:28
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Obliczyć granicę funkcji

Post autor: Iliasz »

Dzień dobry, proszę o pomoc w obliczeniu granic...

1) \( \Lim_{n\to \infty }( \frac{n²-3n+2}{n²})^n \)

2)\( \Lim_{n\to \infty }\frac{2^n \cdot 3^{2n}}{n!} \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Obliczyć granicę funkcji

Post autor: panb »

eqn1.png
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Obliczyć granicę funkcji

Post autor: panb »

Iliasz pisze: 27 lis 2021, 22:05 Dzień dobry, proszę o pomoc w obliczeniu granic...
2)\( \Lim_{n\to \infty }\frac{2^n \cdot 3^{2n}}{n!} \)
\( \Lim_{n\to \infty }\frac{2^n \cdot 3^{2n}}{n!}=\Lim_{n\to \infty } \frac{2^n\cdot9^n}{n!} =\Lim_{n\to \infty } \frac{18^n}{n!}= 0 \)
Iliasz
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 16
Rejestracja: 09 kwie 2021, 10:28
Podziękowania: 14 razy
Płeć:

Re: Obliczyć granicę funkcji

Post autor: Iliasz »

Dziękuję za pomoc.
\( \ldots =\Lim_{n\to \infty } \frac{18^n}{n!}= 0 \)
Czy tutaj mam obliczyć jeszcze \(a_n\) i \(a_{n+1}\), czy to jest już oczywiste, że to wynosi \(0\)?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3560
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1959 razy

Re: Obliczyć granicę funkcji

Post autor: Jerry »

Iliasz pisze: 27 lis 2021, 23:10 ...czy to jest już oczywiste, że to wynosi \(0\)?
Oczywiste nie jest, z kryterium d'Alamberta mamy
\(\Lim_{n\to \infty }\left| \frac{a_{n+1}}{a_{n}}\right|=\Lim_{n\to \infty }{18\over n+1}=0<1\)
czyli
\(\Lim_{n\to \infty } a_n=0\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ