Reszta z dzielenia wielomianu\(W(x)=x4+x3+px2+qx+2\) przez \((x^2+1)\) jest równa \((−2x+6)\). Rozwiąż nierówność \(W(x)>0\).
Proszę o pomoc, bo nie za bardzo wiem, jak ruszyć to zadanie.
Zauważyłam, że dla \(x=−3\), \(W(x)\) dzieli się bez reszty, jednak nie wiem co dalej
Nierówność z wielomianem + reszta z dzielenia wielomianów?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Witam na forum
- Posty: 1
- Rejestracja: 23 lis 2021, 09:08
- Płeć:
Nierówność z wielomianem + reszta z dzielenia wielomianów?
Ostatnio zmieniony 23 lis 2021, 13:52 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
Powód: Poprawa wiadomości, cała "matematyka" w [tex] [/tex]
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Nierówność z wielomianem + reszta z dzielenia wielomianów?
\(x^4+x^3+px^2+qx+2 =(x^2+1)(x^2+ax+b)+ (−2x+6)\)
wymnóż iloczyn z prawej strony i porównaj współczynniki przy takich samych potęgach x.
Ps
Widzę że \(b=-4\) i \(a=1\)
wymnóż iloczyn z prawej strony i porównaj współczynniki przy takich samych potęgach x.
Ps
Widzę że \(b=-4\) i \(a=1\)