trójkat rownoboczny
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
trójkat rownoboczny
Bok trójkąta równobocznego \(ABC\), ma długość \(a\). Na bokach \(AB\),\(BC\),\(CA\) tego trójkąta obrano odpowiednio punkty \(D,E,F\), takie, że \(|AD|=0,2a\), \(|BE|=0,5a\), \(|CF|=0,8a\). Oblicz długości boków trójkąta \(DEF\)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3551
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: trójkat rownoboczny
Zrób schludny rysunek i zauważ:
\(|DF|=0,2a\)
\(|DE|^2=|EF|^2=(0,8a)^2+(0,5a)^2-2\cdot0,8a\cdot0,5a\cdot\cos60^\circ=\ldots\) (z tw. cosinusów)
Pozdrawiam
\(|DF|=0,2a\)
\(|DE|^2=|EF|^2=(0,8a)^2+(0,5a)^2-2\cdot0,8a\cdot0,5a\cdot\cos60^\circ=\ldots\) (z tw. cosinusów)
Pozdrawiam