Czy punkty są współpłaszczyznowe

Algebra liniowa, algebra, wektory, liczby zespolone
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

Czy punkty są współpłaszczyznowe

Post autor: TomaszSy »

Sprawdź za pomocą rachunku wektorowego , czy punkty są współpłaszczyznowe

\(A=(-1,0,2)\)
\(B=(-4,4,5)\)
\(C=(0,4,4)\)
\(D=(-4,0,2)\)
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Czy punkty są współpłaszczyznowe

Post autor: Icanseepeace »

Sprawdź dowolnym sposobem czy wektory \( \overrightarrow{AB} \ , \ \overrightarrow{AC} \ , \ \overrightarrow{AD} \) są liniowo zależne.
TomaszSy
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 67
Rejestracja: 04 sty 2020, 18:58
Podziękowania: 40 razy

Re: Czy punkty są współpłaszczyznowe

Post autor: TomaszSy »

Sprawdziłem i wektory są liniowo niezależne
mam rozumieć że w takiej sytuacji nie są współpłaszczyznowe , tak?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Czy punkty są współpłaszczyznowe

Post autor: Icanseepeace »

TomaszSy pisze: 19 lis 2021, 23:08 Sprawdziłem i wektory są liniowo niezależne
mam rozumieć że w takiej sytuacji nie są współpłaszczyznowe , tak?
Tak
radagast
Guru
Guru
Posty: 17550
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7435 razy
Płeć:

Re: Czy punkty są współpłaszczyznowe

Post autor: radagast »

Albo:
znajdź równanie płaszczyzny \(ABC\) ( \(-4x+9y-16z+28=0\) )
i sprawdź czy punkt \(D\) do niej należy (nie należy)
ODPOWIEDZ