Funkcja wymierna.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1608
- Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
- Podziękowania: 1680 razy
- Otrzymane podziękowania: 3 razy
Funkcja wymierna.
Wykaż, że zbiorem wartości funkcji \(g(x)= \frac{x^2+1}{x}\) jest suma przedziałów \((- \infty ,-2> \cup<2,+ \infty )\).
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Funkcja wymierna.
Skoro nie określono sposobu wykazania, to: https://www.wolframalpha.com/input/?i=p ... 2B1%29%5Cx
PS poszukaj asymptot poziomych
PS poszukaj asymptot poziomych
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Funkcja wymierna.
\(| \frac{x^2+1}{x}| \ge 2 \ \ \wedge x \neq 0\\
x^2+1 \ge 2|x|\\
|x|^2-2|x|+1 \ge 0\\
(|x|-1)^2 \ge 0 \)
co jest prawdziwe dla dowolnego rzeczywistego x (ale bez zera wyrzuconego przez dziedzinę nierówności).
x^2+1 \ge 2|x|\\
|x|^2-2|x|+1 \ge 0\\
(|x|-1)^2 \ge 0 \)
co jest prawdziwe dla dowolnego rzeczywistego x (ale bez zera wyrzuconego przez dziedzinę nierówności).
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Funkcja wymierna.
Albo:Januszgolenia pisze: ↑02 lis 2021, 07:44 Wykaż, że zbiorem wartości funkcji \(g(x)= \frac{x^2+1}{x}\) jest suma przedziałów \((- \infty ,-2> \cup<2,+ \infty )\).
Znajdź takie wartości parametru m, dla których równanie \( \frac{x^2+1}{x}=m\) ma rozwiązanie
\(x^2+1-mx=0\\
\Delta\geq 0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
- Jerry
- Expert
- Posty: 3550
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Funkcja wymierna.
Wykres danej funkcji ma asymptotę ukośną \(y=x\), zatem asymptoty poziomej mieć nie może
Pozdrawiam