Zbieżność

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Zbieżność

Post autor: peresbmw »

Korzystając z Twierdzeni o ciągu monotonicznym i ograniczonym zbadać zbieżność poniższych ciągów, tam gdzie to możliwe wyznaczyć granice
\(\begin{cases}e_1= \frac{1}{2}\\e_{n+1}= \frac{1+(e_n)^2}{2 } \end{cases} \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Zbieżność

Post autor: Jerry »

Ponieważ
-) \(e_{n+1}-e_{n}={1\over2}(e_n)^2>0\) , czyli \((e_{n})\)rosnący
-) \(e_{n}<1\) ( elementarny d-d indukcyjny), czyli ograniczony
to istnieje \(\Limn e_n=g\) taka, że
\(g= \frac{1+g^2}{2 } \\ g=1 \)

Pozdrawiam
peresbmw
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 274
Rejestracja: 28 paź 2018, 18:20
Podziękowania: 80 razy
Płeć:

Re: Zbieżność

Post autor: peresbmw »

Nie rozumiem jak jest policzona granica, możesz mi rozpisać?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Zbieżność

Post autor: Jerry »

Skoro \(\Limn e_n=g\), to również \(\Limn e_{n+1}=g\) :idea:
Wstawiam to do rekurencji uzyskując
\(g= \frac{1+g^2}{2 } \)
i rozwiązuję to równanie...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ