Udowodnij następujące równoważności i implikacje lub wykaż że są one nie prawdziwe:
(P∧~Q)⇒(P⇒Q)
Chodzi o metodę tabelkową, prosiłbym również o mały komentarz czemu tu jest 0 a czemu tu 1.
Czy zdanie jest tautologią?
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Jerry
- Expert
- Posty: 3551
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1954 razy
Re: Czy zdanie jest tautologią?
Tabelki na forum nikt Ci raczej nie narysuje... ale zauważ, że
\( \begin{cases} w(p)=1\\ w(q)=0\end{cases} \So \begin{cases} w(p \wedge \sim q)=1\\ w(p\So q)=0\end{cases}\)
zatem
\(w(1\So 0)=0\)
Pozdrawiam
PS. Wartości logiczne negacji, koniunkcji i implikacji w poszczególnych przypadkach przyjmujemy po prostu do wiadomości!
\( \begin{cases} w(p)=1\\ w(q)=0\end{cases} \So \begin{cases} w(p \wedge \sim q)=1\\ w(p\So q)=0\end{cases}\)
zatem
\(w(1\So 0)=0\)
Pozdrawiam
PS. Wartości logiczne negacji, koniunkcji i implikacji w poszczególnych przypadkach przyjmujemy po prostu do wiadomości!