ile cyfr w liczbie?

Ułamki, skala, procenty, wyrażenia algebraiczne.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Cush
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 sie 2021, 12:13
Podziękowania: 5 razy

ile cyfr w liczbie?

Post autor: Cush »

mam pytanie do tej sumy- ile jest w niej cyfr? \(3*10+5*10^7+10^9+9*10^{20}\)
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 438
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: ile cyfr w liczbie?

Post autor: Icanseepeace »

\( 10^1 \) : \(1 + 1 = 2\) cyfry
\( 10^2 \) : \(2 + 1 = 3\) cyfry
...
\( 10^{20} \) : \( 20 + 1 = 21 \) cyfr
Twoja liczba zaczyna się od \( 90... \) i ma 21 cyfr. Oczywiście gdzieś po drodze wystąpią inne cyfry niż 0, ale nie wpłynie to na ilość cyfr liczby.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2967
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1305 razy
Płeć:

Re: ile cyfr w liczbie?

Post autor: kerajs »

A może chodzi o ilość różnych cyfr wyniku, albo ile cyfr (lub różnych cyfr) użyto do powyższego zapisu?
Cush
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 sie 2021, 12:13
Podziękowania: 5 razy

Re: ile cyfr w liczbie?

Post autor: Cush »

Czyli są tutaj 4 różne cyfry i 17 zer ?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: ile cyfr w liczbie?

Post autor: eresh »

Cush pisze: 06 wrz 2021, 12:27 Czyli są tutaj 4 różne cyfry i 17 zer ?
tak
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2967
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1305 razy
Płeć:

Re: ile cyfr w liczbie?

Post autor: kerajs »

Nie. Powyższa odpowiedź sugeruje iż zero nie jest cyfrą, albo nie jest różne od (pewnej z) pozostałych cyfr.
inaczej:
1. Jest tutaj 5 różnych cyfr, przy czym zero występuje 17 razy
2. Są tutaj 4 różne cyfry występujące tylko raz oraz 17 zer
Cush
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 6
Rejestracja: 17 sie 2021, 12:13
Podziękowania: 5 razy

Re: ile cyfr w liczbie?

Post autor: Cush »

Wszystko rozumiem, serdeczne dzięki!
ODPOWIEDZ