miejsce zerowy f(x)=cosx

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

miejsce zerowy f(x)=cosx

Post autor: Mafmayks »

czesc, prosta rzecz

Na podstawie wykresu funkcji cosx w przedziale od 0 do 2π wyznacz miejsca zerowe.

w tym przedziale ma przeciez tylko 2 msca zerowe czyli π/2 oraz 3/2π a w odp. pisza ze dla x = (2k+1)π/2, k nalezy do calkowitych
ale czy to przeciez nie oznacza wszystkich miejsc zerowych? Przeciez pytaja o przedzial wiec czemu podali wszytkie miejsca zerowe? czy znowu ja cos myle czy to zwykly blad w odpowiedziach?

z gory dzieki
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: miejsce zerowy f(x)=cosx

Post autor: Jerry »

Mafmayks pisze: 07 sie 2021, 19:00 ... czy to zwykly blad w odpowiedziach?
Tak

Następne posty bez kodu - śmietnik!

Pozdrawiam
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

Re: miejsce zerowy f(x)=cosx

Post autor: Mafmayks »

Jerry pisze: 07 sie 2021, 21:19
Mafmayks pisze: 07 sie 2021, 19:00
czemu smietnik? w poscie admina jest ze nie trzeba uzywac kodu. Ja rozumiem pierwiastki albo znaki ktorych nie da sie zastapic w czytelny sposob. Chyba zwykle / , albo ze f(x) nie jest w kursywie nie robi zapisu nieczytelnym.
ODPOWIEDZ