Wykres funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Wykres funkcji
Jak narysować wykres funkcji: \(f(x)=\cos|x+{\pi\over6}|\)
Ostatnio zmieniony 11 lip 2021, 22:13 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; odrobina kodu - to nie jest trudne!
Powód: poprawa wiadomości; odrobina kodu - to nie jest trudne!
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wykres funkcji
Przesuwasz wykres y=cos x o wektor [−π/6,0]. Usuwasz fragment po lewej stronie osi OY a następnie to co jest po prawej stronie osi OY odbijasz na le stronę (oś OY jest osią symetrii wykresu)
- Jerry
- Expert
- Posty: 3546
- Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
- Podziękowania: 51 razy
- Otrzymane podziękowania: 1949 razy
Re: Wykres funkcji
Wg mnie kolejność jest inna:
\(y=\cos x\nad{|x|}{\to}\cos|x|\nad{\vec v=[-{\pi\over6},0]}{\to}=\cos|x+{\pi\over6}|=f(x)\)
Nota bene pierwsze przekształcenie jest identycznością i
\(f(x)=\cos(x+{\pi\over6})\)
Pozdrawiam
PS.
\(y=\cos x\nad{|x|}{\to}\cos|x|\nad{\vec v=[-{\pi\over6},0]}{\to}=\cos|x+{\pi\over6}|=f(x)\)
Nota bene pierwsze przekształcenie jest identycznością i
\(f(x)=\cos(x+{\pi\over6})\)
Pozdrawiam
PS.