funkcja kwadratowa pytanie

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Mafmayks
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 76
Rejestracja: 09 kwie 2021, 22:21
Podziękowania: 8 razy
Płeć:

funkcja kwadratowa pytanie

Post autor: Mafmayks »

cześć pierwszy raz spotkałem się z następującym zapisem : \( x_1 - x_2 = {- \sqrt{ \Delta } \over a}\)

czy to jest prawda? nigdy w szkole sie tego nie dowiedzialem (pewnie jest to coś oczywistego a ja wyjdę na idiotę, o ile już nie wyszedłem), no ale jednak pytam :lol:
Ostatnio zmieniony 30 cze 2021, 00:55 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; odrobina kodu - to nie jest trudne!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: funkcja kwadratowa pytanie

Post autor: Jerry »

Mafmayks pisze: 30 cze 2021, 00:14 ...czy to jest prawda? ...
Nie do końca, nie ma ustalonego porządku pomiędzy \(x_1,\ x_2\) ...
Prawdą jest, dla \( \begin{cases}a\ne0\\ \Delta\ge0 \end{cases} \), że
\[ |x_1 - x_2| = { \sqrt{ \Delta } \over |a|}\]
wystarczy wstawić znane wzory i uporządkować...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ