Natężenie pola elektrycznego w pkt A i B
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Natężenie pola elektrycznego w pkt A i B
Dodatni ładunek \(q_1 = 0,8 nC\) znajduje się na osi O_x w położeniu \(x_1 = -1,0m\), a drugi ładunek \(q_2 = 12 nC\) znajduje się na tej prostej w położeniu \(x_2 = 3,0m\). Należy wyznaczyć natężenie pola elektrycznego w punkcie A o współrzędnej \(x_A = 6,0 m\) i w punkcie B o współrzędnej \(x_B = 2,0m\). Narysuj rysunek opisanej sytuacji
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Natężenie pola elektrycznego w pkt A i B
Zastosuj zasadę superpozycji. Ten przypadek jest b.prostu bo jednowymiarowy.
Dla punktu A: wektory są skierowane zgodnie więc \(\vec{E_w} =\vec{E_1} +\vec{E_2} \rightarrow
E_A= E_1+E_2 = k[\frac{q_1}{(x_A-x_1)^2} + \frac{q_2}{(x_A-x_2)^2}]=...\approx 12\ \frac{N}{C}\)
drugi punkt zrobisz sam bez problemu
Dla punktu A: wektory są skierowane zgodnie więc \(\vec{E_w} =\vec{E_1} +\vec{E_2} \rightarrow
E_A= E_1+E_2 = k[\frac{q_1}{(x_A-x_1)^2} + \frac{q_2}{(x_A-x_2)^2}]=...\approx 12\ \frac{N}{C}\)
drugi punkt zrobisz sam bez problemu
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Re: Natężenie pola elektrycznego w pkt A i B
Właśnie bo coś mi ten pierwszy punkt nie wychodzi tak samo jak Tobie. Mógłbyś może kawałek dalej rozwinąć ten pierwszy?
Mi wychodzi \(E_A = k [1,35]\)
Dlaczego tak?
Mi wychodzi \(E_A = k [1,35]\)
Dlaczego tak?
Re: Natężenie pola elektrycznego w pkt A i B
Nie wazne, obliczyłem kolejne:
\(E_B = -107,19\)
Jest ok?
\(E_B = -107,19\)
Jest ok?
-
- Expert
- Posty: 6271
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Natężenie pola elektrycznego w pkt A i B
Wartość wektora jest zawsze dodatnia i...ma jakieś jednostki
Spoiler
\(E_B\approx 107,2\ \frac{N}{C} \)
Spoiler
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl