cosinus

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

cosinus

Post autor: Pawm32 »

\(A(-2 \frac{3}{25}; 6 \frac{4}{25} ), B(1,2)\)
wykaż ze cosinus kąta nachylenia prostej AB do osi OX jest równy \(-0,6\).
Ostatnio zmieniony 25 maja 2021, 13:31 przez Pawm32, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: cosinus

Post autor: panb »

Popraw punkt A.
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: cosinus

Post autor: Pawm32 »

panb pisze: 25 maja 2021, 13:30Popraw punkt A.
juz chyba wiem, kąt nachylenia będzie maksymalnie \(180 ^ \circ \)?
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: cosinus

Post autor: Icanseepeace »

Pawm32 pisze: 25 maja 2021, 13:34 juz chyba wiem, kąt nachylenia będzie maksymalnie \(180 ^ \circ \)?
Jeśli \( \alpha \) oznacza kat prostej od osi odciętych to \( \alpha \in [ 0^o , 180^o ) \)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: cosinus

Post autor: panb »

Pawm32 pisze: 25 maja 2021, 13:24 \(A(-2 \frac{3}{25}; 6 \frac{4}{25} ), B(1,2)\)
wykaż ze cosinus kąta nachylenia prostej AB do osi OX jest równy \(-0,6\).
\[ |AB|=\frac{26}{5} \So \cos\alpha=- \frac{ \frac{78}{25} }{ \frac{26}{5} } =- \frac{3}{5}=-0,6 \].
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: cosinus

Post autor: Jerry »

Albo
\(\tg\alpha=\frac{2-6 \frac{4}{25}}{1-(-2 \frac{3}{25})}=\ldots\)
i do cosinusa blisko

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ