Przewodnik prostoliniowy AB o długości l = 50cm i o ciężarze P = 0,1N zawieszono poziomo na dwóch niciach AD i BC. Przewodnik ten, przez który płynie prąd o natężeniu I = 2A, umieszczono w jednorodnym polu magnetycznym, którego linie mają kierunek poziomy i są prostopadłe do przewodnika. Oblicz naciąg nici, jeżeli indukcja pola magnetycznego ma wartość B = 0.005T. Zbadać dwa możliwe przypadki kierunku przepływu prądu. Jaka musiałaby być wartość indukcji pola magnetycznego i w którą stronę musiałby płynąć prąd przez przewodnik, aby naciąg nici miał wartość zero ?
Poproszę o pomoc
Przewodnik prostoliniowy
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- panb
- Expert
- Posty: 5122
- Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
- Lokalizacja: Nowiny Wielkie
- Podziękowania: 19 razy
- Otrzymane podziękowania: 2053 razy
- Płeć:
Re: Przewodnik prostoliniowy
Wartość siły elektrodynamicznej określa wzór \(F=Bil\) (tak łatwo go zapamiętać).
Nie wiadomo, czy wektor indukcji B jest zwrócony za, czy przed płaszczyznę,ale w zależności od kierunku przepływu prądu naciąg nici będzie równy \(P+F\) lub \(P-F\).
Żeby naciąg był równy zero musi być \(P=F\). Nie potrafię powiedzieć, w która stroną powinien płynąć prąd, bo nie znam zwrotu wektora indukcji.
Rozumiesz coś z tego, czy kompletnie nic?
Nie wiadomo, czy wektor indukcji B jest zwrócony za, czy przed płaszczyznę,ale w zależności od kierunku przepływu prądu naciąg nici będzie równy \(P+F\) lub \(P-F\).
Żeby naciąg był równy zero musi być \(P=F\). Nie potrafię powiedzieć, w która stroną powinien płynąć prąd, bo nie znam zwrotu wektora indukcji.
Rozumiesz coś z tego, czy kompletnie nic?
-
- Expert
- Posty: 6268
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Przewodnik prostoliniowy
Naciąg nici wynosi \(F_{nac} = P \pm F_{elektrod.} = mg \pm IlB = 0,1 \pm 0,005 = 0,095 \ \text{lub} \ 0,105\ N\)
Zwrot wektora siły wyznaczamy regułą lewej ręki.
Zerowy naciąg, gdy \(F_{elektrod.} = P \rightarrow B = 0,1\ T\).
Zwrot wektora siły wyznaczamy regułą lewej ręki.
Zerowy naciąg, gdy \(F_{elektrod.} = P \rightarrow B = 0,1\ T\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl