Test T student

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kamilliusz69
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 23 maja 2021, 03:00
Płeć:

Test T student

Post autor: kamilliusz69 »

Cześć
Mam problem z zadaniem a konkretnie nie potrafie nic z nim zrobić. Jestem na fizjoterapii więc nie ogarniam kompletnie

Zadanie. W wynikach sprawdzić czy zmiany w poszczególnych testach są statystycznie istotne oparciu o test T studenta wykonany w excelu

Dane:
\( \begin{matrix} \text{Wyniki} & \text{ I TERMIN}& \text{II TERMIN}\\ \hline
\text{Deep Squad} & 1,71 & 2,00\\
\text{Hurdle Step} & 2,00 & 1,86\\
\text{In-Line Lunge} & 1,50 & 1,64\\
\text{Shoulder Mobility} & 2,07 & 2,36\\
\text{Active Straight Leg Rise} & 2,29 & 2,64\\
\text{Trunk Stability Push Up} & 0,79 & 0,86\\
\text{Rotational Stability} & 1,79 & 1,86\end{matrix}\)
Ostatnio zmieniony 23 maja 2021, 09:15 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; środowisko matrix
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Test T student

Post autor: panb »

kamilliusz69 pisze: 23 maja 2021, 03:07 Cześć
Mam problem z zadaniem a konkretnie nie potrafie nic z nim zrobić. Jestem na fizjoterapii więc nie ogarniam kompletnie

Zadanie. W wynikach sprawdzić czy zmiany w poszczególnych testach są statystycznie istotne oparciu o test T studenta wykonany w excelu

Dane:
\( \begin{matrix} \text{Wyniki} & \text{ I TERMIN}& \text{II TERMIN}\\ \hline
\text{Deep Squad} & 1,71 & 2,00\\
\text{Hurdle Step} & 2,00 & 1,86\\
\text{In-Line Lunge} & 1,50 & 1,64\\
\text{Shoulder Mobility} & 2,07 & 2,36\\
\text{Active Straight Leg Rise} & 2,29 & 2,64\\
\text{Trunk Stability Push Up} & 0,79 & 0,86\\
\text{Rotational Stability} & 1,79 & 1,86\end{matrix}\)
tabela.png
tabela.png (6.34 KiB) Przejrzano 1101 razy
Wartość statystyki obliczono wg wzoru: \(T= \frac{-0,153}{\sqrt{0,0294}}\cdot \sqrt{7} \), gdzie
\[ -0,153= \kre{D}= \frac{1}{7} \sum_{i=1}^{7}D_i \\
0,0294= \frac{1}{7-1} \sum_{i=1}^{7}(D_i-\kre{D})^2 \]


Dla takiej wartości T odczytana z tablic istotność wynosi 0,056=5,6%. Oznacza to, że 5,6% różnic w wynikach testów jest dziełem przypadku, a 94,4% różnic wynika z naszego badania.

W zależności od specyfiki badań, badacze określają umownie jaki poziom istotności świadczy o wynikach istotnych statystycznie. Dla badań społecznych takim umownym progiem jest 0,05. Gdy istotność dla danego wyniku jest mniejsza to różnice są istotne statystycznie, gdy większa to nieistotne.
ODPOWIEDZ