proste

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

proste

Post autor: Pawm32 »

prosta \(k \perp l\)
\(k:x+6y+24=0\)
\(l:Ax+By+66\)
\(P(-6,-3) \in l\)
dowolna prostą prostopadła do \(A_1x+B_1y+C_1=0\) można opisać równaniem \(-B_1x+A_1y+C_2=0\)
ale jak tutaj bym tak zrobił to bym miał -\(6x+1y+66=0\) i to jest źle. ale jak zamiast 66 napisze\( C_2\) i podstawie współrzędne tego punktu \(P\) to mi wyjdzie dobrze. Dlaczego nie mogę robić tak jak na początku i czy to drugie z \(C_2\) jest dobrze?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: proste

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 13 maja 2021, 14:02 prosta \(k \perp l\)
\(k:x+6y+24=0\)
\(l:Ax+By+66\)
\(P(-6,-3) \in l\)
dowolna prostą prostopadła do \(A_1x+B_1y+C_1=0\) można opisać równaniem \(-B_1x+A_1y+C_2=0\)
ale jak tutaj bym tak zrobił to bym miał -\(6x+1y+66=0\) i to jest źle. ale jak zamiast 66 napisze\( C_2\) i podstawie współrzędne tego punktu \(P\) to mi wyjdzie dobrze. Dlaczego nie mogę robić tak jak na początku i czy to drugie z \(C_2\) jest dobrze?
prosta prostopadła:
\(-6x+y+C_2=0\)
(to jest cała rodzina prostych, teraz musisz wybrać taką, która przechodzi przez dany puntk
\(-6\cdot (-6)-3+C_2=0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: proste

Post autor: Jerry »

Pawm32 pisze: 13 maja 2021, 14:02 \(l:Ax+By+66\)
To nie jest równanie prostej! Będzie nim, o ile, np.,
\(l:Ax+By+66\color{red}{=0}\)
Bądź, proszę, precyzyjniejszy w zadawaniu pytań

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ