dowod

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
puxux
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 63
Rejestracja: 07 maja 2021, 14:52
Podziękowania: 22 razy

dowod

Post autor: puxux »

Udowodnij, że jeśli \(a,b,c\) i \(d\) tworzą ciąg geometrycznych, to
\((a-b+c-d)^2=(a-b)^2+2(b-c)^2+(c-d)^2\)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3546
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: dowod

Post autor: Jerry »

puxux pisze: 11 maja 2021, 17:33 Udowodnij, że jeśli \(a,b,c\) i \(d\) tworzą ciąg geometrycznych, to
\((a-b+c-d)^2=(a-b)^2+2(b-c)^2+(c-d)^2\)
Ponieważ, ogólnie:
\([(a-b)+(c-d)]^2=(a-b)^2+2(a-b)(c-d)+(c-d)^2\)
to pozostaje wykazać, że dla \((a,b,c,d)CG\) zachodzi
\((b-c)^2=(a-b)(c-d)\)
równość ta jest równoważna kolejno:
\((aq-aq^2)^2=(a-aq)(aq^2-aq^3)\)
\(a^2q^2-2a^2q^3+a^2q^4=a^2q^2-a^2q^3-a^2q^3+a^2q^4\)
co jest prawdą, zatem...

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ