Rozwiąż zagadnienia początkowe

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
EatonFS
Czasem tu bywam
Czasem tu bywam
Posty: 127
Rejestracja: 27 kwie 2020, 22:41
Podziękowania: 51 razy
Płeć:

Rozwiąż zagadnienia początkowe

Post autor: EatonFS »

Rozwiąż zagadnienia początkowe \(\frac{dy}{dx} =e^{x+y} \), \(y(0)=0\), zatrzymalem się na \(e^{-y} =e^x+C\) i nie wiem jak dalej. Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Rozwiąż zagadnienia początkowe

Post autor: eresh »

EatonFS pisze: 08 maja 2021, 16:52 Rozwiąż zagadnienia początkowe \(\frac{dy}{dx} =e^{x+y} \), \(y(0)=0\), zatrzymalem się na \(e^{-y} =e^x+C\) i nie wiem jak dalej. Proszę o pomoc
\(\frac{dy}{dx}=e^x\cdot e^y\\
\frac{dy}{e^y}=e^xdx\\
-e^{-y}=e^x+C\\
e^{-y}=-e^x+c\\
-y=\ln(-e^x+c)\\
y=-\ln(-e^x+c)\\
y(0)=0\\
\ln(-e^0+c)=0\\
-1+c=1\\
c=2\\
y=-\ln(2-e^x)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ