Ponumerowane kule w urnie.

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marikelis47
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 3
Rejestracja: 14 gru 2020, 20:05
Płeć:

Ponumerowane kule w urnie.

Post autor: marikelis47 »

W urnie znajduje się pięć kul ponumerowanych liczbami 0,1,2,3,4. Oblicz prawdopodobieństwo tego, że na losowo wybranych dwóch kulach suma liczb będzie większa od ich iloczynu.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Ponumerowane kule w urnie.

Post autor: Jerry »

Po wypisaniu wszystkich możliwości, sumowaniu i mnożeniu:
\(|\Omega|=10\)
\(|A|=7\)
Odp. \(p(A)=0,7\)

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ