Mam takie zadanko z indukcją magnetyczną i w sumie to nawet nie bardzo wiem od czego zacząć.
Policzyć wektor indukcji B we wspólnym środku łuków dla obwodów przedstawionych na rysunkach.
Indukcja Magnetyczna
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 26 lis 2020, 13:38
- Podziękowania: 14 razy
- Płeć:
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Indukcja Magnetyczna
Zacznij od poszukania wzorów na indukcję w środku okręgu, potem weź z tego pół albo proporcjonalnie do kąta środkowego tego łuku. ,
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 26 lis 2020, 13:38
- Podziękowania: 14 razy
- Płeć:
Re: Indukcja Magnetyczna
Okej, czyli dla tego, gdzie mam pojedynczy przewód, który jest połową okręgu będę miała:
\(B= \frac{uI}{R} \)
Ale co mam zrobić z tym drugim obwodem. Mam kąt \( \alpha \) i jakby był jeden drut, no to by było:
\(B = \frac{ \alpha }{360}* \frac{uI}{2R} \)
Ale tych drutów jest trzy. Jak to uwzględnić?
\(B= \frac{uI}{R} \)
Ale co mam zrobić z tym drugim obwodem. Mam kąt \( \alpha \) i jakby był jeden drut, no to by było:
\(B = \frac{ \alpha }{360}* \frac{uI}{2R} \)
Ale tych drutów jest trzy. Jak to uwzględnić?
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Indukcja Magnetyczna
To będzie suma 3 wektorów, wektory indukcji dodaje się geometrycznie. Ja tam widzę tylko dwa łuki.
Musisz też poprawić ten wzór:
Musisz też poprawić ten wzór:
ViolinFinnigan pisze: ↑05 maja 2021, 13:18 Okej, czyli dla tego, gdzie mam pojedynczy przewód, który jest połową okręgu będę miała:
\(B= \frac{uI}{R} \)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
-
- Dopiero zaczynam
- Posty: 27
- Rejestracja: 26 lis 2020, 13:38
- Podziękowania: 14 razy
- Płeć:
Re: Indukcja Magnetyczna
Okej, czyli mamy:
\(B= \frac{uI}{4R} \) dla pierwszego rysunku i \(B = 2* \frac{ \alpha }{360}*\frac{uI}{2R} \), tak?
\(B= \frac{uI}{4R} \) dla pierwszego rysunku i \(B = 2* \frac{ \alpha }{360}*\frac{uI}{2R} \), tak?
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Indukcja Magnetyczna
okey dla rys.1
a dla drugiego nie okej
a dla drugiego nie okej
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl