Ciąg określony jest w następujący sposób: n-ty wyraz ciągu jest równy liczbie liczb pierwszych nie większych od n.
b) które wyrazy ciągu są równe 4?
Witam czy móglby mi ktoś wytłumaczyć ten podpunkt?
pozdrawiam
zadanie
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Stały bywalec
- Posty: 437
- Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 253 razy
- Płeć:
Re: zadanie
\( a_1 = 0 \) bo nie ma liczb pierwszych nie większych od 1
\( a_2 = 1 \) bo jest tylko jedna liczba pierwsza mniejsza lub równa od 2 ( jest to 2)
\( a_3 = 2 \) bo są dwie liczby pierwsze mniejsze lub równe od 3 (są to 2 i 3)
\( a_4 = 2 \)
\( a_5 = a_6 = 3 \) tutaj liczbami pierwszymi są (2,3,5)
\( a_7 = a_8 = a_9 = a_{10} = 4 \) bo są 4 liczby pierwsze mniejsze bądź równe od 7,8,9,10 (są to 2,3,5,7)
Ogólnie zauważ, że twój ciąg zwiększa się o 1 jeśli "napotyka" liczbę pierwsza.
\( a_2 = 1 \) bo jest tylko jedna liczba pierwsza mniejsza lub równa od 2 ( jest to 2)
\( a_3 = 2 \) bo są dwie liczby pierwsze mniejsze lub równe od 3 (są to 2 i 3)
\( a_4 = 2 \)
\( a_5 = a_6 = 3 \) tutaj liczbami pierwszymi są (2,3,5)
\( a_7 = a_8 = a_9 = a_{10} = 4 \) bo są 4 liczby pierwsze mniejsze bądź równe od 7,8,9,10 (są to 2,3,5,7)
Ogólnie zauważ, że twój ciąg zwiększa się o 1 jeśli "napotyka" liczbę pierwsza.
Re: zadanie
wow, wielkie dzieki juz rozumiem, pozdrawiam!Icanseepeace pisze: ↑30 kwie 2021, 22:04 \( a_1 = 0 \) bo nie ma liczb pierwszych nie większych od 1
\( a_2 = 1 \) bo jest tylko jedna liczba pierwsza mniejsza lub równa od 2 ( jest to 2)
\( a_3 = 2 \) bo są dwie liczby pierwsze mniejsze lub równe od 3 (są to 2 i 3)
\( a_4 = 2 \)
\( a_5 = a_6 = 3 \) tutaj liczbami pierwszymi są (2,3,5)
\( a_7 = a_8 = a_9 = a_{10} = 4 \) bo są 4 liczby pierwsze mniejsze bądź równe od 7,8,9,10 (są to 2,3,5,7)
Ogólnie zauważ, że twój ciąg zwiększa się o 1 jeśli "napotyka" liczbę pierwsza.