Gęstość strumienia cieplnego
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Gęstość strumienia cieplnego
Ile wynosi gęstość strumienia cieplnego oddawanego do otoczenia przez grzałkę w kształcie walca(o średnicy podstawy wynoszącej 10cm i wysokości 30cm) zasilaną prądem stałym o parametrach U=24V, I=100mA)
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: Gęstość strumienia cieplnego
Nie mając za wiele danych spróbuj skorzystać z definicji gęstości strumienia cieplnego, przy założeniu równomiernego przenoszeniu ciepła przez całą powierzchnię:
\(q = \frac{Q}{S}=\frac{UI}{S}= \frac{[W]}{[m^2]}\).
\(q = \frac{Q}{S}=\frac{UI}{S}= \frac{[W]}{[m^2]}\).
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl