trygonometria 2

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

trygonometria 2

Post autor: Pawm32 »

. Równanie \(sin^7x cos^7x = \frac{1}{127} \)

a) ma nieskończenie wiele rozwiązań
b) nie ma rozwiązania,
c) ma co najmniej 7 rozwiązań.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: trygonometria 2

Post autor: Jerry »

\(\sin^7x \cos^7x = \frac{1}{127}\qquad|\cdot128\\
\sin^72x={128\over127}>1 \)

b) nie ma rozwiązania!

Pozdrawiam
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: trygonometria 2

Post autor: Pawm32 »

Jerry pisze: 14 kwie 2021, 20:11 \(\sin^7x \cos^7x = \frac{1}{127}\qquad|\cdot128\\
\sin^72x={128\over127}>1 \)

b) nie ma rozwiązania!

Pozdrawiam
a mógłbym bardziej rozpisane? gdzie znika cosinus?
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: trygonometria 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 14 kwie 2021, 20:18
Jerry pisze: 14 kwie 2021, 20:11 \(\sin^7x \cos^7x = \frac{1}{127}\qquad|\cdot128\\
\sin^72x={128\over127}>1 \)

b) nie ma rozwiązania!

Pozdrawiam
a mógłbym bardziej rozpisane? gdzie znika cosinus?
\(\sin 2x=2\sin x\cos x\\
\frac{1}{2}\sin 2x=\sin x\cos x\\
\sin^7x\cos^7x=(\sin x\cos x)^7=(\frac{1}{2}\sin 2x)^7=\frac{1}{128}\sin^72x\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: trygonometria 2

Post autor: Jerry »

Pawm32 pisze: 14 kwie 2021, 20:18 a mógłbym bardziej rozpisane?
\(128\sin^7x \cos^7x =(2\sin x\cos x)^7=(\sin2x)^7\)
Pawm32 pisze: 14 kwie 2021, 20:18 ...gdzie znika cosinus?
\[\sin2\alpha=2\sin\alpha\cos\alpha\]
Pozdrawiam
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: trygonometria 2

Post autor: Pawm32 »

eresh pisze: 14 kwie 2021, 20:27
Pawm32 pisze: 14 kwie 2021, 20:18
Jerry pisze: 14 kwie 2021, 20:11 \(\sin^7x \cos^7x = \frac{1}{127}\qquad|\cdot128\\
\sin^72x={128\over127}>1 \)

b) nie ma rozwiązania!

Pozdrawiam
a mógłbym bardziej rozpisane? gdzie znika cosinus?
\(\sin 2x=2\sin x\cos x\\
\frac{1}{2}\sin 2x=\sin x\cos x\\
\sin^7x\cos^7x=(\sin x\cos x)^7=(\frac{1}{2}\sin 2x)^7=\frac{1}{128}\sin^72x\)
a dlaczego
\(\sin 2x=2\sin x\cos x\\\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: trygonometria 2

Post autor: eresh »

Pawm32 pisze: 14 kwie 2021, 20:29
a dlaczego
\(\sin 2x=2\sin x\cos x\\\)
wzór na sinus podwojonego kąta (tablice/podręcznik)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ