pierwiastek równania

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
marakam
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 32
Rejestracja: 20 gru 2020, 15:20
Podziękowania: 35 razy
Płeć:

pierwiastek równania

Post autor: marakam »

Najmniejszy pierwiastek równania \(( x^2 + 5x - 6 ) (10 - x )=0\) jest

a) \(- 10\) b) \(-3\) c) \(-2\) d) \(10\)
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2021, 16:54 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości, cała "matematyka" w kodzie !!!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: pierwiastek równania

Post autor: Jerry »

\(( x^2 + 5x - 6 ) (10 - x )=0\iff (x=-6\vee x=1\vee x= 10)\)
Zatem d) \(10\)

Pozdrawiam
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: pierwiastek równania

Post autor: Galen »

Pierwiastki równania to
\(x_1=-6\\x_2=1\\x_3=10\)
powinno być \(x=-6\)
Takich zadań nie powinno być...
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: pierwiastek równania

Post autor: Jerry »

Galen pisze: 13 kwie 2021, 17:19 powinno być \(x=-6\)
Takich zadań nie powinno być...
Zgoda! nie doczytałem treści z podanych wybrałem - największy :oops:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ