Szeregi

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
bananowy2213
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 11
Rejestracja: 08 kwie 2021, 11:35
Podziękowania: 12 razy
Płeć:

Szeregi

Post autor: bananowy2213 »

Zbadaj zbieżność następujących szeregów:
3.35\(\sum \:_{n=0}^{\infty \:}\frac{n!}{100^n\:}\)
3.37\(\sum _{n=0}^{\infty }\left(\frac{2n+1}{3n+1}\right)^{\frac{1}{2}n}\)
3.42\(\sum _{n=0}^{\infty }\frac{\log _{ }\left(n\right)}{2^n}\)
3.71\(\sum _{n=0}^{\infty }\left(\sqrt[3]{n^3+n}-\sqrt[3]{n^3-n}\right)\)
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Szeregi

Post autor: radagast »

bananowy2213 pisze: 09 kwie 2021, 13:56 Zbadaj zbieżność następujących szeregów:
3.35\(\sum \:_{n=0}^{\infty \:}\frac{n!}{100^n\:}\)
rozbieżny na podstawie kryterium d' Alemberta
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Szeregi

Post autor: radagast »

bananowy2213 pisze: 09 kwie 2021, 13:56 Zbadaj zbieżność następujących szeregów:

3.37\(\sum _{n=0}^{\infty }\left(\frac{2n+1}{3n+1}\right)^{\frac{1}{2}n}\)
Zbieżny na podstawie kryterium Cauchy'ego
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Szeregi

Post autor: radagast »

bananowy2213 pisze: 09 kwie 2021, 13:56 Zbadaj zbieżność następujących szeregów:

3.42\(\sum _{n=0}^{\infty }\frac{\log _{ }\left(n\right)}{2^n}\)
\(\frac{\log _{ }\left(n\right)}{2^n}< \frac{n}{2^n} \)
tymczasem szereg \(\sum _{n=0}^{\infty }\frac{n}{2^n}\) jest zbieżny (np na podstawie kryterium Cauchy'ego)
No to na podstawie kryterim porównawczego szereg \(\sum _{n=0}^{\infty }\frac{\log _{ }\left(n\right)}{2^n}\) również jest zbieżny
radagast
Guru
Guru
Posty: 17552
Rejestracja: 09 lis 2010, 07:38
Lokalizacja: Warszawa
Podziękowania: 41 razy
Otrzymane podziękowania: 7436 razy
Płeć:

Re: Szeregi

Post autor: radagast »

bananowy2213 pisze: 09 kwie 2021, 13:56 Zbadaj zbieżność następujących szeregów:

3.71\(\sum _{n=0}^{\infty }\left(\sqrt[3]{n^3+n}-\sqrt[3]{n^3-n}\right)\)
\(\sqrt[3]{n^3+n}-\sqrt[3]{n^3-n}= \sqrt[3]{n }\left(\sqrt[3]{n^2+1}-\sqrt[3]{n^2-1} \right) =\sqrt[3]{n } \frac{n^3+n-n^3+n}{\sqrt[3]{(n^2+1)^2}+\sqrt[3]{n^2+1}\sqrt[3]{n^2-1}+\sqrt[3]{(n^2-1)^2}}=\\
\frac{2\sqrt[3]{n^4 }}{\sqrt[3]{(n^2+1)^2}+\sqrt[3]{n^2+1}\sqrt[3]{n^2-1}+\sqrt[3]{(n^2-1)^2}} = \frac{2\sqrt[3]{n^4 }}{\sqrt[3]{n^4+2n^2+1}+\sqrt[3]{n^4-1}+\sqrt[3]{n^4-2n^2+1}} \to \frac{2}{3} \neq 0 \)

No to rozbieżny (nie spełnia warunku koniecznego)
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Szeregi

Post autor: Icanseepeace »

radagast pisze: 09 kwie 2021, 16:15 \(\sqrt[3]{n }\left(\sqrt[3]{n^2+1}-\sqrt[3]{n^2-1} \right) =\sqrt[3]{n } \frac{n^3+n-n^3+n}{\sqrt[3]{(n^2+1)^2}+\sqrt[3]{n^2+1}\sqrt[3]{n^2-1}+\sqrt[3]{(n^2-1)^2}}\)
No to rozbieżny (nie spełnia warunku koniecznego)
W liczniku po prawej stronie powinno być: \( n^2 + 1 - n^2 + 1 \) co oznacza, że szereg spełnia warunek konieczny.
Jednak jest on szeregiem rozbieżnym:
\( a_n = \sqrt[3]{n^3+n} - \sqrt[3]{n^3 - n} = \frac{n^3 + n - n^3 + n}{\sqrt[3]{(n^3+n)^2} + \sqrt[3]{n^6 - n^2} + \sqrt[3]{(n^3 - n)^2}} =
\frac{2n}{\sqrt[3]{(n^3+n)^2} + \sqrt[3]{n^6 - n^2} + \sqrt[3]{(n^3 - n)^2}}\)

Dobieramy ciąg \( b_n = \frac{1}{n} \) i korzystamy z kryterium porównawczego w postaci granicznej. W tym celu badamy granicę:
\( \lim\limits_{n \to \infty} \frac{a_n}{b_n} = 1 \)
Wyszła liczba skończona, więc oba szeregi są jednocześnie albo rozbieżne, albo zbieżne. Ponieważ szereg \( \sum\limits_{n=1}^{\infty} \frac{1}{n} \) jest rozbieżny jako harmoniczny rzędu \( \alpha = 1 \) to również szereg \( \sum\limits_{n = 1}^{\infty} ( \sqrt[n]{n^3 + n} - \sqrt[3]{n^3 - n} ) \) jest rozbieżny.
Icanseepeace
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 437
Rejestracja: 03 kwie 2021, 21:36
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 253 razy
Płeć:

Re: Szeregi

Post autor: Icanseepeace »

Icanseepeace pisze: 09 kwie 2021, 16:50 \( \lim\limits_{n \to \infty} \frac{a_n}{b_n} = 1 \)
Mała poprawka i mam nadzieję, że jedyna:
\( \lim\limits_{n \to \infty} \frac{a_n}{b_n} = \frac{2}{3} \)
ODPOWIEDZ