Pomocy liczby rzeczywiste

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
aramila
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 17 sty 2021, 12:02
Podziękowania: 28 razy
Płeć:

Pomocy liczby rzeczywiste

Post autor: aramila »

Porównaj liczby \(25^{20}\) i \(20^{25}\).
:!: :?:
Ostatnio zmieniony 11 mar 2021, 15:32 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1662
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 429 razy

Re: Pomocy liczby rzeczywiste

Post autor: janusz55 »

\( 25^{20}= 5^{100}> 5^{50}>(5\cdot 5)^{25}> (5\cdot 4)^{25} = 20^{25}. \)
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3552
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Pomocy liczby rzeczywiste

Post autor: Jerry »

janusz55 pisze: 11 mar 2021, 12:39 \( 25^{20}= 5^{100}\)
:shock:
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3552
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Pomocy liczby rzeczywiste

Post autor: Jerry »

Ponieważ
\(125<1024\)
to
\(125^5<1024^5\\
5^{15}<4^{25}\\
5^{25}\cdot5^{15}<5^{25}\cdot4^{25}\\
5^{40}<20^{25}\\
25^{20}<20^{25}\)


Pozdrawiam
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1662
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 429 razy

Re: Pomocy liczby rzeczywiste

Post autor: janusz55 »

\( \frac{{25}^{20}}{20^{25}} = \frac{5^{40}}{4^{25}\cdot 5^{25}} = \frac{5^{15}}{4^{25}} =\frac{(5^3))^5}{(4^{5})^5} = \left(\frac{5^3}{4^5 }\right)^5 = \left( \frac{125}{1024}\right)^5 < 1\)

\( 25^{20} < 20^{25}.\)

Przepraszam za korektę i dzięki za wskazanie pomyłki.
ODPOWIEDZ