geometria analityczna

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
JustEmpi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 mar 2021, 18:51
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

geometria analityczna

Post autor: JustEmpi »

Wyznacz parametr a, dla którego dana prosta jest styczna do okręgu określonego równaniem:
\(x^2+4x+y^2-6y+4=0\)
prosta:
\(y=ax\)
JustEmpi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 mar 2021, 18:51
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: geometria analityczna

Post autor: JustEmpi »

a i byłby super jakby było to rozwiązane metodą z \Delta =0 a nie z odległości punktu jako promień
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1661
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 429 razy

Re: geometria analityczna

Post autor: janusz55 »

To podstaw \( y = ax \) do pierwszego równania. Uporządkuj równanie kwadratowe. Zażądaj, aby jego wyróżnik był równy zeru.
JustEmpi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 mar 2021, 18:51
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: geometria analityczna

Post autor: JustEmpi »

janusz55 pisze: 05 mar 2021, 19:03 To podstaw \( y = ax \) do pierwszego równania. Uporządkuj równanie kwadratowe. Zażądaj, aby jego wyróżnik był równy zeru.
znaczy wiem jak to zrobić teoretycznie ale chciałem zobaczyć rozwiązanie żebym mógł znależć swój błąd
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: geometria analityczna

Post autor: eresh »

JustEmpi pisze: 05 mar 2021, 19:05
janusz55 pisze: 05 mar 2021, 19:03 To podstaw \( y = ax \) do pierwszego równania. Uporządkuj równanie kwadratowe. Zażądaj, aby jego wyróżnik był równy zeru.
znaczy wiem jak to zrobić teoretycznie ale chciałem zobaczyć rozwiązanie żebym mógł znależć swój błąd
to może pokaż swoje rozwiązanie, my znajdziemy błąd :)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
JustEmpi
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 05 mar 2021, 18:51
Podziękowania: 6 razy
Płeć:

Re: geometria analityczna

Post autor: JustEmpi »

\(
x^2+4x+4+a^2x^2-6ax=0\\
\Delta =0\\
(4-6a)^2-4(a^2+1)4\\
-48a+36a^2-16a^2-16 \\
20a^2-64a=0\\
a(20a-64)=0\\
a=0 \vee a=64/20=3,2\)
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1661
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 429 razy

Re: geometria analityczna

Post autor: janusz55 »

\( (a^2 +1)x^2 + (4 -6a)x +4 = 0 \)

\( \Delta =4[ (2- 3a)^2- 4(a^2 -1)] = 0 \)
Ostatnio zmieniony 05 mar 2021, 19:29 przez janusz55, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: geometria analityczna

Post autor: eresh »

JustEmpi pisze: 05 mar 2021, 19:15 \(
x^2+4x+4+a^2x^2-6ax=0\\
\Delta =0\\
(4-6a)^2-4(a^2+1)4\\
-48a+36a^2-16a^2-16 \\
20a^2-64a=0\\
a(20a-64)=0\\
a=0 \vee a=64/20=3,2\)
\(\Delta=(4-6a)^2-16(a^2+1)\\
16-48a+36a^2-16a^2-16=0\\
20a^2-48a=0\\
a=0\;\;\vee\;\;a=2,4\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: geometria analityczna

Post autor: eresh »

janusz55 pisze: 05 mar 2021, 19:22 \( (a^2 +1)x^2 + (4 -6a)x +4 = 0 \)

\( \Delta =4[ (2- 3a)^2- 4(a^2 -1)] = 0 \)
wkradła się literówka
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1661
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 429 razy

Re: geometria analityczna

Post autor: janusz55 »

Dzięki. Człowiek już ślepy.

\( 4[(2 -3a)^2 - 4(a^2 +1)] = 0.\)
ODPOWIEDZ