Udowodnij prostopadloscian

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Kwaczusia
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 1
Rejestracja: 04 mar 2021, 10:05
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Udowodnij prostopadloscian

Post autor: Kwaczusia »

W prostopadłościanie długości krawędzi o wspólnym wierzchołku są równe a, b, c, długość przekątnej prostopadłościanu jest równa d. Wykaż, że \(a + b + c \leq d\sqrt{3}\).
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Udowodnij prostopadloscian

Post autor: eresh »

Kwaczusia pisze: 04 mar 2021, 10:08 W prostopadłościanie długości krawędzi o wspólnym wierzchołku są równe a, b, c, długość przekątnej prostopadłościanu jest równa d. Wykaż, że \(a + b + c \leq d\sqrt{3}\)
\(d=\sqrt{a^2+b^2+c^2}\\
a+b+c\leq \sqrt{a^2+b^2+c^2}\sqrt{3}\\
a^2+b^2+c^2+2ab+2ac+2bc\leq 3a^2+3b^2+3c^2\\
2a^2+2b^2+2c^2-2ab-2ac-2bc\geq 0\\
(a-b)^2+(a-c)^2+(b-c)^2\geq 0\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Udowodnij prostopadloscian

Post autor: korki_fizyka »

udało się udowodnić prostopadłościan :!:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
ODPOWIEDZ