wielomian 2

Zadania niepasujące do innych kategorii.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

wielomian 2

Post autor: Pawm32 »

Reszta z dzielenia wielomianu \(W(x)=x^4-2x^3+ax^2-3x+b\) przez wielomian \(P(x)=x^2-3x+3\) jest wielomianem zerowym oblicz a i b
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: wielomian 2

Post autor: Jerry »

Zatem
\(x^4-2x^3+ax^2-3x+b\equiv(x^2-3x+3)(x^2+px+q)\)
wymnóż wielomiany prawej strony i przyrównaj współczynniki

Pozdrawiam
Pawm32
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 513
Rejestracja: 01 kwie 2020, 18:51
Podziękowania: 191 razy

Re: wielomian 2

Post autor: Pawm32 »

Jerry pisze: 01 lut 2021, 13:43 Zatem
\(x^4-2x^3+ax^2-3x+b\equiv(x^2-3x+3)(x^2+px+q)\)
wymnóż wielomiany prawej strony i przyrównaj współczynniki

Pozdrawiam
a nie mogę tego podzielić?
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3551
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: wielomian 2

Post autor: Jerry »

Możesz, ale proponuje przyjaźniejszy sposób

Pozdrawiam
Galen
Guru
Guru
Posty: 18457
Rejestracja: 17 sie 2008, 15:23
Podziękowania: 4 razy
Otrzymane podziękowania: 9161 razy

Re: wielomian 2

Post autor: Galen »

Dzieląc
\((x^4-2x^3+ax^2-3x+b):(x^2-3x+3)\)
otrzymasz iloraz \(x^2+x+a\\i\;\;\;\;resztę\;\;\;R(x)=(3a-6)x+b-3a\)
Skoro ma to być wielomian zerowy,to jego współczynniki muszą być zerami
\( \begin{cases} 3a-6=0\\b-3a=0\end{cases} \\
\begin{cases} a=2\\b=6\end{cases}\)
Wszystko jest trudne,nim stanie się proste.
ODPOWIEDZ