Dwa polaryzatory

Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
kate9924
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 19 sty 2019, 11:27
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Dwa polaryzatory

Post autor: kate9924 »

Światło niespolaryzowane pada na dwa polaryzatory liniowe umieszczone blisko siebie. Jaki musi być kąt między ich kierunkami polaryzacji, jeśli natężenie światła przechodzącego przez nie stanowi a) \( \frac{1}{3}\) natężenia wiązki padającej oraz b) \(\frac{1}{3}\) maksymalnego możliwego natężenia wiązki przechodzącej?

Podpunkt a) obliczyłam następująco:
\(\frac{1}{3}I_{0}\) \(=\)\(\frac{1}{2}I_{0}\)\(cos^{2}(\theta)\) i wyszło mi \(35\) stopni. Czy dobrze ułożyłam równanie ?
Jak ułożyć zależność do podpunktu b), jakie jest maksymalne możliwe natężenie wiązki przechodzącej?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1654
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Dwa polaryzatory

Post autor: janusz55 »

\( \frac{1}{10} I_{0} = \frac{1}{2} I_{0} \cos^2(\theta). \)

\( \theta = \arccos\left(\frac{1}{\sqrt{5}}\right) \approx 63^{o}.\)
kate9924
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 19 sty 2019, 11:27
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Dwa polaryzatory

Post autor: kate9924 »

Nie rozumiem skąd się wzięło \(\frac{1}{10}\) mógłbyś wytłumaczyć?
janusz55
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1654
Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
Podziękowania: 3 razy
Otrzymane podziękowania: 428 razy

Re: Dwa polaryzatory

Post autor: janusz55 »

Z treści zadania poprzedniego.
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Dwa polaryzatory

Post autor: korki_fizyka »

Pewnie rozwiązywał drugie zadanie z polaryzatorami, które tu zamieściłaś: https://forum.zadania.info/viewtopic.ph ... 83#p334783
Wniosek: nie należy umieszczać dwu podobnych zadań na raz ;)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
kate9924
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 19 sty 2019, 11:27
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Dwa polaryzatory

Post autor: kate9924 »

Trafna uwaga, będę pamiętać :)
A macie jakieś wskazówki do punktu b) z tego zadania ?
kate9924
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 27
Rejestracja: 19 sty 2019, 11:27
Podziękowania: 2 razy
Płeć:

Re: Dwa polaryzatory

Post autor: kate9924 »

Czy maksymalne możliwe natężenie wiązki przechodzącej będzie równe \(\frac{1}{2}I_{0}\)?
I wtedy równanie byłoby następujące:\(\frac{1}{6}I_{0}=\frac{1}{2}I_{0}cos^{2}\theta\) , dobrze myślę?
ODPOWIEDZ