termodynamika- gaz doskonały
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
termodynamika- gaz doskonały
11. W przemianie izobarycznej 10 moli jednoatomowego gazu doskonałego temperatura wzrosła o 20 K. O ile wzrosła energia wewnętrzna gazu?
-
- Expert
- Posty: 6272
- Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
- Podziękowania: 83 razy
- Otrzymane podziękowania: 1523 razy
- Płeć:
Re: termodynamika- gaz doskonały
\(\Delta U = Q - W \)
\(Q = nc_p\Delta T\)
\(W = nR\Delta T\)
podstaw \(c_p = \frac{5}{2}R\)
\(Q = nc_p\Delta T\)
\(W = nR\Delta T\)
podstaw \(c_p = \frac{5}{2}R\)
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
mailto: korki_fizyka@tlen.pl