Pole obszaru ograniczone krzywymi...

Granice, pochodne, całki, szeregi
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
GoldenRC
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 18 paź 2019, 16:57
Podziękowania: 17 razy

Pole obszaru ograniczone krzywymi...

Post autor: GoldenRC »

Cześć, mam problem z zadaniami:
1)oblicz pole obszaru ograniczone krzywymi: \(y^2=-x , y =x-6, y=-1, y=4\)
Tutaj myślałem o podzieleniu tego pola na 3 części. Duży trapez, część lewy górny róg i lewy dolny róg. Jednak jakoś mi nie wychodzą wyniki.
2)=||= : \(x=y^3-y , x=0\)
I tutaj nie wiem jak się za to zabrać
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pole obszaru ograniczone krzywymi...

Post autor: korki_fizyka »

Ostatnio zmieniony 17 sty 2021, 20:50 przez korki_fizyka, łącznie zmieniany 1 raz.
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pole obszaru ograniczone krzywymi...

Post autor: eresh »

GoldenRC pisze: 17 sty 2021, 20:31
2)=||= : \(x=y^3-y , x=0\)
I tutaj nie wiem jak się za to zabrać
\(P=2\int_0^1\int^{0}_{y^3-y}dxdy=2\int^1_0 -y^3+ydy=\)\(2[-\frac{y^4}{4}+\frac{y^2}{2}]^1_0=2(-\frac{1}{4}+\frac{1}{2})=\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
GoldenRC
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 18 paź 2019, 16:57
Podziękowania: 17 razy

Re: Pole obszaru ograniczone krzywymi...

Post autor: GoldenRC »

@korki_fizyka , tak, własnie dlatego mam problem z y^2 = -x
GoldenRC
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 18 paź 2019, 16:57
Podziękowania: 17 razy

Re: Pole obszaru ograniczone krzywymi...

Post autor: GoldenRC »

eresh pisze: 17 sty 2021, 20:48
GoldenRC pisze: 17 sty 2021, 20:31
2)=||= : \(x=y^3-y , x=0\)
I tutaj nie wiem jak się za to zabrać
\(P=2\int_0^1\int^{0}_{y^3-y}dxdy=2\int^1_0 -y^3+ydy=\)\(2[-\frac{y^4}{4}+\frac{y^2}{2}]^1_0=2(-\frac{1}{4}+\frac{1}{2})=\frac{1}{2}\)
Nie do końca rozumiem ten zapis. Nie wydaje mi się żebyśmy mieli niewiadome w granicach całki
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pole obszaru ograniczone krzywymi...

Post autor: eresh »

GoldenRC pisze: 17 sty 2021, 20:57
eresh pisze: 17 sty 2021, 20:48
GoldenRC pisze: 17 sty 2021, 20:31
2)=||= : \(x=y^3-y , x=0\)
I tutaj nie wiem jak się za to zabrać
\(P=2\int_0^1\int^{0}_{y^3-y}dxdy=2\int^1_0 -y^3+ydy=\)\(2[-\frac{y^4}{4}+\frac{y^2}{2}]^1_0=2(-\frac{1}{4}+\frac{1}{2})=\frac{1}{2}\)
Nie do końca rozumiem ten zapis. Nie wydaje mi się żebyśmy mieli niewiadome w granicach całki
To całka podwójna
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pole obszaru ograniczone krzywymi...

Post autor: eresh »

To jeszcze raz:

\(P=2\int_0^1-(y^3-y)dy=2\cdot [-\frac{y^4}{4}+\frac{1}{2}]_0^1=\frac{1}{2}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Pole obszaru ograniczone krzywymi...

Post autor: eresh »

GoldenRC pisze: 17 sty 2021, 20:31 Cześć, mam problem z zadaniami:
1)oblicz pole obszaru ograniczone krzywymi: \(y^2=-x , y =x-6, y=-1, y=4\)
Tutaj myślałem o podzieleniu tego pola na 3 części. Duży trapez, część lewy górny róg i lewy dolny róg. Jednak jakoś mi nie wychodzą wyniki.
pole trapezu - \(P_1\)
lewa strona \(P_2\)


\(P_1=\int_{-1}^4y+6dy=\frac{75}{2}\\
P_2=\int_{-1}^4 y^2dy=\frac{65}{3}\\
P=\frac{75}{2}+\frac{65}{3}
\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
korki_fizyka
Expert
Expert
Posty: 6272
Rejestracja: 04 lip 2014, 14:55
Podziękowania: 83 razy
Otrzymane podziękowania: 1523 razy
Płeć:

Re: Pole obszaru ograniczone krzywymi...

Post autor: korki_fizyka »

GoldenRC pisze: 17 sty 2021, 20:51 @korki_fizyka , tak, własnie dlatego mam problem z y^2 = -x
\(x = -y^2\)
ale nie o ten znak pytałem tylko o y = 4 a może powinno być y = -4 :?:
Pomoc w rozwiązywaniu zadań z fizyki, opracowanie statystyczne wyników "laborek", przygotowanie do klasówki, kolokwium, matury z matematyki i fizyki itd.
mailto: korki_fizyka@tlen.pl
GoldenRC
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 37
Rejestracja: 18 paź 2019, 16:57
Podziękowania: 17 razy

Re: Pole obszaru ograniczone krzywymi...

Post autor: GoldenRC »

korki_fizyka pisze: 17 sty 2021, 21:32
GoldenRC pisze: 17 sty 2021, 20:51 @korki_fizyka , tak, własnie dlatego mam problem z y^2 = -x
\(x = -y^2\)
ale nie o ten znak pytałem tylko o y = 4 a może powinno być y = -4 :?:
y=4 jest tak jak w ćwiczeniu
ODPOWIEDZ