Miejsca zerowe funkcji
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Miejsca zerowe funkcji
\(x - \ln(3x) = 0\)
\(e^x = 3x\)
\(\frac{1}{3} = xe^{-x}\)
\(-\frac{1}{3} = (-x)(e^{-x})\)
\(x = -W_0(-\frac{1}{3}) \vee x = -W_{-1} (-\frac{1}{3})\), gdzie \(W_0, W_{-1}\) to funkcje Lamberta.
\(e^x = 3x\)
\(\frac{1}{3} = xe^{-x}\)
\(-\frac{1}{3} = (-x)(e^{-x})\)
\(x = -W_0(-\frac{1}{3}) \vee x = -W_{-1} (-\frac{1}{3})\), gdzie \(W_0, W_{-1}\) to funkcje Lamberta.