Witam wszystkich,
Bardzo proszę o pomoc rozwiązaniu lub w nakierowaniu mnie jak dojść do rozwiązania poniższych zadań. Z góry dziękuję
1). Przerwa energetyczna pomiędzy pasmem walencyjnym i pasmem przewodnictwa dla krzemu wynosi 1,12 eV. Jądro niklu emituje foton γ o długości fali λ = 9,31 x 10-4 nm. Ile elektronów może być wzbudzonych przez ten foton z góry pasma walencyjnego do dna pasma przewodnictwa ?
2)Czysty kryształ krzemu ma strefę wzbronioną o szerokości Eg = 1,14 eV. Znaleźć koncentrację elektronów w paśmie przewodnictwa w temperaturze 300 K oraz przewodnictwo tego kryształu przyjmując, że ruchliwość elektronów μe=1600 cm2/Vs a ruchliwość dziur μp=400 cm2/Vs. Założyć, że masy efektywne dziur i elektronów są jednakowe i równe masie elektronu me=mp=m.
Przerwa energetyczna, koncentracja elektronów
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1635
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 424 razy
Re: Przerwa energetyczna, koncentracja elektronów
Zadanie 2
\( p = n = n_{0}\cdot e^{-\frac{E{g}}{2 k\cdot T}}. \)
Zamieniamy \( E_{g} \) w \( eV \) na \( J. \)
\( \sigma = e\cdot (n \cdot \mu_{e} + p\cdot \mu_{p}).\)
\( p = n = n_{0}\cdot e^{-\frac{E{g}}{2 k\cdot T}}. \)
Zamieniamy \( E_{g} \) w \( eV \) na \( J. \)
\( \sigma = e\cdot (n \cdot \mu_{e} + p\cdot \mu_{p}).\)
Re: Przerwa energetyczna, koncentracja elektronów
Dziękuję tylko czy mógłbyś mi wyjaśnić co mam przyjąć za n0 , bo nie jestem taki biegły i nie wiem do końca