1) Transformator osiedlowy dostarcza średnio 100 kW mocy przy napięciu skutecznym 230 V. Napięcie skuteczne po stronie pierwotnej transformatora wynosi 10 kV. Jaki jest stosunek zwojów N1/N2 w transformatorze i jaki jest wypadkowy opór obciążenia w uzwojeniu wtórnym? Zakładamy, że transformator jest idealny, a obciążenie czysto opornościowe.
2) Dane są dwa długie, prostoliniowe, równoległe przewody, odległe od siebie o 25 cm .
a. Wyznacz wartość siły magnetycznej, przypadającej na metr ich długości, zakładając, że przez oba przewody w tym samym kierunku płynie prąd o natężeniu 50 A ;
b. Czy przewody przyciągają się, czy odpychają?
c. Co się stanie, gdy prąd w tych przewodach popłynie w przeciwnych kierunkach?
Z góry dzięki i życzę każdemu miłego dnia!
Napięcie elektryczne - zadania
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
-
- Fachowiec
- Posty: 1656
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 429 razy
Re: Napięcie elektryczne - zadania
Zadanie 1
\( \frac{ N_{1}}{N_{2}} = \frac{ U_{1}}{U_{2}} \)
\( P = \frac{U^2_{1}}{R} \rightarrow R =... \)
Zadanie 2
a)
\( \frac{F}{l} = \mu_{0}\cdot \frac{I_{1}\cdot I_{2}}{ 2 \pi \cdot d}, \ \ \mu_{0} = 4\pi \cdot 10^{-7} \frac{T\cdot m}{A}. \)
b)
Przewody się przyciągają
c)
Przewody się odpychają
\( \frac{ N_{1}}{N_{2}} = \frac{ U_{1}}{U_{2}} \)
\( P = \frac{U^2_{1}}{R} \rightarrow R =... \)
Zadanie 2
a)
\( \frac{F}{l} = \mu_{0}\cdot \frac{I_{1}\cdot I_{2}}{ 2 \pi \cdot d}, \ \ \mu_{0} = 4\pi \cdot 10^{-7} \frac{T\cdot m}{A}. \)
b)
Przewody się przyciągają
c)
Przewody się odpychają