Proszę o pomoc jeszcze tylko w tym zadania.
a) \(f(x)= tgx\)
b) \(f(x) =sinx\)
Wyprowadzić wzór na pochodną funkcji odwrotnej do funkcji f określonej wzorem
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Wyprowadzić wzór na pochodną funkcji odwrotnej do funkcji f określonej wzorem
\((\tan(\arctan(x)))' = \frac{d\tan(\arctan(x))}{d\arctan(x)}\frac{d\arctan(x)}{dx} = x' = 1\)
\(\frac{1}{\cos^2 \arctan x} \cdot \arctan'x = 1\)
Teraz zrobimy mały układ równań:
Niech \(k = \arctan x\)
\(\frac{\sin k}{\cos k} = x\)
\(\sin^2 k + \cos^2 k = 1\)
\(\sin k = x\cos k\)
\(\cos^2 k (x^2 + 1)=1\)
\(\cos ^2 k = \frac{1}{x^2 + 1}\)
Wracając do równania pochodnych mamy:
\((x^2+1)\arctan'x = 1\)
\(\arctan'x =\frac{1}{x^2 + 1} \)
\(\frac{1}{\cos^2 \arctan x} \cdot \arctan'x = 1\)
Teraz zrobimy mały układ równań:
Niech \(k = \arctan x\)
\(\frac{\sin k}{\cos k} = x\)
\(\sin^2 k + \cos^2 k = 1\)
\(\sin k = x\cos k\)
\(\cos^2 k (x^2 + 1)=1\)
\(\cos ^2 k = \frac{1}{x^2 + 1}\)
Wracając do równania pochodnych mamy:
\((x^2+1)\arctan'x = 1\)
\(\arctan'x =\frac{1}{x^2 + 1} \)
-
- Fachowiec
- Posty: 2963
- Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
- Podziękowania: 33 razy
- Otrzymane podziękowania: 1303 razy
- Płeć:
Re: Wyprowadzić wzór na pochodną funkcji odwrotnej do funkcji f określonej wzorem
Ciut inaczej
a)
\(x=\arctg y\\
(\arctg y)'_y= \frac{dx}{dy}= \frac{1}{ \frac{dy}{dx}}= \frac{1}{(\tg x)'_x}= \frac{1}{ \frac{1}{\cos^2x} } =\\=\frac{1}{ \frac{\sin^2x+\cos^2x}{\cos^2x} }=\frac{1}{ 1+\tg^2x }= \frac{1}{1+y^2} \)
a)
\(x=\arctg y\\
(\arctg y)'_y= \frac{dx}{dy}= \frac{1}{ \frac{dy}{dx}}= \frac{1}{(\tg x)'_x}= \frac{1}{ \frac{1}{\cos^2x} } =\\=\frac{1}{ \frac{\sin^2x+\cos^2x}{\cos^2x} }=\frac{1}{ 1+\tg^2x }= \frac{1}{1+y^2} \)
- Młodociany całkowicz
- Często tu bywam
- Posty: 170
- Rejestracja: 07 kwie 2019, 20:35
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 39 razy
Re: Wyprowadzić wzór na pochodną funkcji odwrotnej do funkcji f określonej wzorem
\((\sin (\arcsin x))' = \frac{d\sin(\arcsin x)}{d\arcsin x} \arcsin'x = x' = 1\)
\(\cos \arcsin x\cdot \arcsin' x = 1\)
\(\sqrt{1-x^2}\cdot \arcsin' x = 1\)
\(\arcsin' x = \frac{1}{\sqrt{1-x^2}}\)
\(\cos \arcsin x\cdot \arcsin' x = 1\)
\(\sqrt{1-x^2}\cdot \arcsin' x = 1\)
\(\arcsin' x = \frac{1}{\sqrt{1-x^2}}\)
- eresh
- Guru
- Posty: 16825
- Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
- Podziękowania: 6 razy
- Otrzymane podziękowania: 10382 razy
- Płeć:
Re: Wyprowadzić wzór na pochodną funkcji odwrotnej do funkcji f określonej wzorem
\(x=\arcsin y\\
(\arcsin y)'=\frac{1}{\frac{dy}{dx}}=\frac{1}{\cos x}=\frac{1}{\sqrt{1-\sin^2x}}=\frac{1}{\sqrt{1-y^2}}\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę
-
- Fachowiec
- Posty: 1635
- Rejestracja: 01 sty 2021, 09:38
- Podziękowania: 3 razy
- Otrzymane podziękowania: 424 razy
Re: Wyprowadzić wzór na pochodną funkcji odwrotnej do funkcji f określonej wzorem
[ciach]
Twierdzenie o pochodnej funkcji odwrotnej
Załóżmy, że:
- funkcja \( f \) jest różniczkowalna w punkcie \( p;\)
- \( f'(p) \neq 0; \);
- funkcja \( f \) ma funkcję odwrotną;
- funkcja \( f^{-1}\) odwrotna do \( f \) jest ciągła w punkcie \( q = f(p).\)
Wtedy funkcja \( f^{-1} \) jest różniczkowalna w punkcie \( q \) i zachodzi wzór
\( (f^{-1})' (q) = \frac{1}{f'(p)} \)
b)
Funkcją odwrotną do funkcji sinus ograniczonej do przedziału \( \left [-\frac{\pi}{2}, \ \ \frac{\pi}{2} \right] \) jest funkcja arcsinus.
Funkcja arcsinus jest ciągła i przekształca przedział \( [-1, 1] \) na przedział \( \left[ -\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2} \right].\)
Na przedziale \( \left[ -\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2} \right]\) funkcja kosinus przyjmuje nieujemne wartości.
Stąd wynika, że jeśli \( -\frac{\pi}{2} \leq y \leq \frac{\pi}{2} \), to \( \cos(y) = \sqrt{1 -\sin^2 (y)} \)
Ponieważ pochodna funkcji sinus jest różna od zera w punktach przedziału otwartego \( \left( -\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}\right) \), więc funkcja arcsinus jest różniczkowalna w punktach przedziału otwartego \( (-1, 1) \)
Mamy więc
\(1 = x' = (\sin[\arcsin(x)])' = \cos(\arcsin(x))\cdot (\arcsin(x))' = \sqrt{1 - \sin^2(\arcsin(x))}\cdot (\arcsin(x))' = \)
\(= \sqrt{1-x^2}\cdot (\arcsin(x))' \)
Stąd
\( (\arcsin(x))' = \frac{1}{\sqrt{1 -x^2}}.\)
Twierdzenie o pochodnej funkcji odwrotnej
Załóżmy, że:
- funkcja \( f \) jest różniczkowalna w punkcie \( p;\)
- \( f'(p) \neq 0; \);
- funkcja \( f \) ma funkcję odwrotną;
- funkcja \( f^{-1}\) odwrotna do \( f \) jest ciągła w punkcie \( q = f(p).\)
Wtedy funkcja \( f^{-1} \) jest różniczkowalna w punkcie \( q \) i zachodzi wzór
\( (f^{-1})' (q) = \frac{1}{f'(p)} \)
b)
Funkcją odwrotną do funkcji sinus ograniczonej do przedziału \( \left [-\frac{\pi}{2}, \ \ \frac{\pi}{2} \right] \) jest funkcja arcsinus.
Funkcja arcsinus jest ciągła i przekształca przedział \( [-1, 1] \) na przedział \( \left[ -\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2} \right].\)
Na przedziale \( \left[ -\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2} \right]\) funkcja kosinus przyjmuje nieujemne wartości.
Stąd wynika, że jeśli \( -\frac{\pi}{2} \leq y \leq \frac{\pi}{2} \), to \( \cos(y) = \sqrt{1 -\sin^2 (y)} \)
Ponieważ pochodna funkcji sinus jest różna od zera w punktach przedziału otwartego \( \left( -\frac{\pi}{2}, \frac{\pi}{2}\right) \), więc funkcja arcsinus jest różniczkowalna w punktach przedziału otwartego \( (-1, 1) \)
Mamy więc
\(1 = x' = (\sin[\arcsin(x)])' = \cos(\arcsin(x))\cdot (\arcsin(x))' = \sqrt{1 - \sin^2(\arcsin(x))}\cdot (\arcsin(x))' = \)
\(= \sqrt{1-x^2}\cdot (\arcsin(x))' \)
Stąd
\( (\arcsin(x))' = \frac{1}{\sqrt{1 -x^2}}.\)
Ostatnio zmieniony 08 sty 2021, 22:10 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zbędny OT
Powód: zbędny OT