Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
hackier
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 mar 2020, 15:48
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: hackier »

Witam,
Mam do zrobienia następujące zadanie:
podać przykłady funkcji zdaniowych, skonstruować przy ich pomocy formuły rachunku kwantyfikatorów, którymi wykresami będą
a) zbiór pusty
b) zbiór liczb \(\rr\)
c) przedział \((a;b)\)
d) przedział \((-\infty;c)\)
próbowałem to robić na wiele sposobów, ale dochodzę do wniosku, że to co napisałem to bzdury i mają się nijak do treści zadania, np: \(\sim \exists_{ x\in\rr}\ p(x,y)\) albo \( \forall _{x\in\rr}\ x=y\)
Ostatnio zmieniony 30 gru 2020, 15:39 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa wiadomości; formy matematyczne pisz w kodzie!
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3544
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1949 razy

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: Jerry »

hackier pisze: 30 gru 2020, 13:28 Podać przykłady funkcji zdaniowych, skonstruować przy ich pomocy formuły rachunku kwantyfikatorów, którymi wykresami będą
a) zbiór pusty
\( \exists _{x\in\rr}\ x^2<0\)
hackier pisze: 30 gru 2020, 13:28 b) zbiór liczb \(\rr\)
\( \forall_{x\in\rr}\ x^2\ge0\)

Satysfakcjonują?

Pozdrawiam
hackier
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 mar 2020, 15:48
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: hackier »

Ale czy wtedy będzie to funkcja zdaniowa i czy z samego x będzie można mówić o wykresie?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: panb »

Wykresami (co za niefortunne określenie) są te zbiory w podpunktach.
"cztery dzieli się przez 2" - to jest zdanie
"\(x^2\) dzieli się przez 2" - to jest funkcja (forma) zdaniowa.
hackier
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 mar 2020, 15:48
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: hackier »

W takim razie jak zrobić podpunkt c oraz d?
hackier
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 mar 2020, 15:48
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: hackier »

dlaczego tu będzie istnieje takie x należy do R, zamiast tego zaprzeczenie, czyli ~istnieje takie x należące do R, że x^2<0

hackier pisze: 30 gru 2020, 17:55 a) zbiór pusty
\( \exists _{x\in\rr}\ x^2<0\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: panb »

Bo nie ma takiego x, że \(x^2<0\). Gdybyś dał zaprzeczenie to otrzymałbyś zbiór \(\rr\)
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: panb »

hackier pisze: 30 gru 2020, 17:29 W takim razie jak zrobić podpunkt c oraz d?
Wymyśl jakiś warunek, który jest prawdziwy dla \(x\in(a,b)\)
Może coś z funkcji kwadratowej, albo wartości bezwzględnej.

P.S. Dopiero zaczynasz tutaj, więc zwrócę ci uwagę, że jak klikniesz kciuk w górę, to ludzie chętniej pomogą.
hackier
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 mar 2020, 15:48
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: hackier »

np. ∀x∈R (x-5)(x+5)>-40, gdzie a=-40 b=-25?
hackier
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 mar 2020, 15:48
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: hackier »

panb pisze: 30 gru 2020, 18:05 Bo nie ma takiego x, że \(x^2<0\). Gdybyś dał zaprzeczenie to otrzymałbyś zbiór \(\rr\)
nie rozumiem, jeśli jest napisane że istnieje takie x należące do R, że x^2>0, to nie zakładamy, że będzie chociaż jeden punkt na wykresie, czyli tym samym nie będzie zbioru pustego?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: panb »

Nie, tak dobraliśmy (dobrał @Jerry) to wyrażenie, żeby zbiór iksów spełniający je był pusty.
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: panb »

hackier pisze: 30 gru 2020, 18:26 np. ∀x∈R (x-5)(x+5)>-40, gdzie a=-40 b=-25?
No super! Tylko, czy można sobie tak wstawiać coś za a i za b? Może lepiej ogólnie: \( \exists x\in\rr: (x-a)(x-b)<0\)?
Nie wiem.
hackier
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 mar 2020, 15:48
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: hackier »

Aha, czyli napisaliśmy wyrażenie, które nie jest prawdziwe, dlatego jego rozwiązanie jest niemożliwe, więc zbiór jest pusty?
Awatar użytkownika
panb
Expert
Expert
Posty: 5122
Rejestracja: 26 kwie 2010, 22:54
Lokalizacja: Nowiny Wielkie
Podziękowania: 19 razy
Otrzymane podziękowania: 2053 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: panb »

hackier pisze: 30 gru 2020, 18:26 np. ∀x∈R (x-5)(x+5)>-40, gdzie a=-40 b=-25?
Niestety ten warunek jest spełniony dla wszystkich x\in\rr , a nie tylko dla tych z przedziału (a,b)
hackier
Dopiero zaczynam
Dopiero zaczynam
Posty: 19
Rejestracja: 19 mar 2020, 15:48
Podziękowania: 10 razy
Płeć:

Re: Zadanie z kwantyfikatorów i funkcji zdaniowych

Post autor: hackier »

Czyli zamiast ">-40" będzie "<40", wtedy b=40, a a=-25?
ODPOWIEDZ