Indukcja

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
rubbishbin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 15 wrz 2019, 19:29
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Indukcja

Post autor: rubbishbin_ »

Udowodnij związek:

\[

25 \vert (n^{n+2} \cdot 3^{n} +5n - 4)

\]
Ostatnio zmieniony 01 gru 2020, 20:13 przez rubbishbin_, łącznie zmieniany 1 raz.
kerajs
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 2963
Rejestracja: 14 lis 2016, 14:38
Podziękowania: 33 razy
Otrzymane podziękowania: 1303 razy
Płeć:

Re: Indukcja

Post autor: kerajs »

Coś źle przepisałaś skoro ani dla n=1, ani dla n=2 podzielność nie zachodzi (dalej nie sprawdzałem).
rubbishbin_
Rozkręcam się
Rozkręcam się
Posty: 33
Rejestracja: 15 wrz 2019, 19:29
Podziękowania: 20 razy
Płeć:

Re: Indukcja

Post autor: rubbishbin_ »

kerajs pisze: 01 gru 2020, 19:41 Coś źle przepisałaś skoro ani dla n=1, ani dla n=2 podzielność nie zachodzi (dalej nie sprawdzałem).
Poprawione
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3549
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1952 razy

Re: Indukcja

Post autor: Jerry »

rubbishbin_ pisze: 01 gru 2020, 20:14
kerajs pisze: 01 gru 2020, 19:41 Coś źle przepisałaś skoro ani dla n=1, ani dla n=2 podzielność nie zachodzi (dalej nie sprawdzałem).
Poprawione
Jeśli tak, to dlaczego
\( \begin{matrix}
n&1&2&3&4\\
a_n&4&150&6572&331792
\end{matrix} \)


Pozdrawiam
ODPOWIEDZ