Odwrotność funkcji

Pytania o rozwiązania zadań.
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
Januszgolenia
Fachowiec
Fachowiec
Posty: 1608
Rejestracja: 01 lip 2010, 10:44
Podziękowania: 1680 razy
Otrzymane podziękowania: 3 razy

Odwrotność funkcji

Post autor: Januszgolenia »

Znajdź funkcję odwrotną do funkcji:
\(y=e^{2x-1}\)
Awatar użytkownika
eresh
Guru
Guru
Posty: 16825
Rejestracja: 04 cze 2012, 13:41
Podziękowania: 6 razy
Otrzymane podziękowania: 10382 razy
Płeć:

Re: Odwrotność funkcji

Post autor: eresh »

Januszgolenia pisze: 27 lis 2020, 05:15 Znajdź funkcję odwrotną do funkcji:
\(y=e^{2x-1}\)
\(y=e^{2x-1}\\
\ln y=2x-1\\
\ln y+1=2x\\
x=\frac{1}{2}(\ln y+1)\\
g(x)=\frac{1}{2}(\ln y+1)\)
Podziękuj osobie, która rozwiązała Ci zadanie klikając na ikonkę 👍
ODPOWIEDZ