Funkcje zdaniowe

Zbiory, relacje, logika
Otrzymałeś(aś) rozwiązanie do zamieszczonego zadania? - podziękuj autorowi rozwiązania! Kliknij
matmatako
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 mar 2020, 10:34
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Funkcje zdaniowe

Post autor: matmatako »

1) Przy użyciu symboli \( 0,1,+,⋅,\le,| \) oraz symboli logicznych zapisz następujące funkcje zdaniowe:
a) x jest liczbą parzystą,
b) x jest liczbą pierwszą,
c) x jest liczbą złożoną,
d) \(x=NWD(y,z)\),
e) każde dwie liczby mają \(NWW \),
f) nie istnieje największa liczba pierwsza,
g) każda liczba parzysta większa od \(2\) jest sumą dwóch liczb pierwszych,
h) każda liczba naturalna jest sumą czterech kwadratów liczb naturalnych

2) Niech zakresem zmienności zmiennych będzie zbiór \(R\) liczb rzeczywistych. Za pomocą symboli logicznych oraz symboli
\( =,<, \le ,+,⋅,\qq \) zapisz następujące formuły:
a) kwadrat każdej liczby jest nieujemny,
b) liczba \(a\) jest ograniczeniem górnym zbioru \(A\),
c) \(x\) jest liczbą złożoną,
d) pomiędzy dwiema różnymi liczbami rzeczywistymi istnieje liczba wymierna

3) Naszkicuj w układzie współrzędnych następujące podzbiory płaszczyzny \(R\). Zbadaj, czy podana relacja \(R\) jest funkcją. Jeśli tak, określ jej dziedzinę i przeciwdziedzinę. Jeśli nie, wyjaśnij dlaczego.
(a) \( R\subset \rr×\rr,\ R=\{(x,y):x^2=y^2\}\)
(b) \( R\subset\rr×\rr,\ R=\{(x,y):x^3=y^3\}\)
(c) \( R\subset\rr×\rr,\ R=\{(x,y):x=y^2\}\)
(d) \( R\subset\rr×\rr,\ R=\{(x,y):x=2^y\}\)
Ostatnio zmieniony 10 lis 2020, 10:31 przez Jerry, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa kodu
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Funkcje zdaniowe

Post autor: Jerry »

matmatako pisze: 10 lis 2020, 10:22 2) Niech zakresem zmienności zmiennych będzie zbiór \(R\) liczb rzeczywistych. Za pomocą symboli logicznych oraz symboli \( =,<, \le ,+,⋅,\qq \) zapisz następujące formuły:
a) kwadrat każdej liczby jest nieujemny,
b) liczba \(a\) jest ograniczeniem górnym zbioru \(A\),
c) \(x\) jest liczbą złożoną,
d) pomiędzy dwiema różnymi liczbami rzeczywistymi istnieje liczba wymierna
a) \( \forall _{x\in\rr}\ x^2\ge0\)
b) \(\forall_{x\in A}\ x\le a \)
c) \(\exists_{y\in\zz}\ (1<y<x\wedge y|x) \)
d) \(\forall_{x_1, x_2\in\rr}\ \exists_{y\in\qq}\ (x_1<x_2\Rightarrow x_1<y<x_2)\)

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Funkcje zdaniowe

Post autor: Jerry »

matmatako pisze: 10 lis 2020, 10:22 3) Naszkicuj w układzie współrzędnych następujące podzbiory płaszczyzny \(R\). Zbadaj, czy podana relacja \(R\) jest funkcją. Jeśli tak, określ jej dziedzinę i przeciwdziedzinę. Jeśli nie, wyjaśnij dlaczego.
(a) \( R\subset \rr×\rr,\ R=\{(x,y):x^2=y^2\}\)
Graficznym obrazem tej relacji są proste \(y=x\) oraz \(y=-x\). Ta relacja nie jest jedno-jednoznaczna, bo \((1,-1),\ (1,1)\in R\), czyli nie jest funkcją.
matmatako pisze: 10 lis 2020, 10:22 (b) \( R\subset\rr×\rr,\ R=\{(x,y):x^3=y^3\}\)
Graficznym obrazem tej relacji jest prosta \(y=x\), jest ona jedno-jednoznaczna, jest funkcją \(f\colon\rr\to\rr\) określoną wzorem \(f(x)=x\)
matmatako pisze: 10 lis 2020, 10:22 (c) \( R\subset\rr×\rr,\ R=\{(x,y):x=y^2\}\)
... parabola o wierzchołku \((0,0)\) i ramionach otwartych w prawo - nie jest
matmatako pisze: 10 lis 2020, 10:22 (d) \( R\subset\rr×\rr,\ R=\{(x,y):x=2^y\}\)
... krzywa wykładnicza,... \(f(x)=\log_2 x\), \(f\colon\rr_+\to\rr\)

Pozdrawiam
matmatako
Witam na forum
Witam na forum
Posty: 4
Rejestracja: 27 mar 2020, 10:34
Podziękowania: 1 raz
Płeć:

Re: Funkcje zdaniowe

Post autor: matmatako »

Dziękuję. Nie za bardzo wiem jak takie zadania wykonywać...
czy w 1 będzie tak?
a) \( { \forall x \in R (x\cdot x>0) } \)
b) \( ∃k ∈N (x≠k ∧ k|x) \)

nie wiem jak resztę zrobić...
Awatar użytkownika
Jerry
Expert
Expert
Posty: 3550
Rejestracja: 18 maja 2009, 09:23
Podziękowania: 51 razy
Otrzymane podziękowania: 1954 razy

Re: Funkcje zdaniowe

Post autor: Jerry »

Grasz na dwóch forach i to nieczysto...

Pozdrawiam
Zablokowany